NASA ukazuje, jak se ve vesmíru pěstují rostliny

NASA ukazuje, jak se ve vesmíru pěstují rostliny
Fotografie: NASA
  • Na ISS se pěstuje locika, brukve i speciální rostliny
  • Kromě experimentování si tak astronauti i vylepšují jídelníček

Pokud má lidstvo přežít ve vesmíru delší dobu, pak je zcela nezbytné, aby zde bylo i soběstačné. Zatímco u vody už nyní existují pokročilé možnosti recyklace, u potravin bude nezbytné zvládnout vesmírné zemědělství. Jedině tak lze pomýšlet na delší cesty nebo dokonce kolonizaci.

ISS

Proto jeden z experimentů, který běží na ISS, zahrnuje zdánlivě obyčejnou činnost – pěstování lociky seté. Podílejí se na něm astronauti, kteří dorazili v listopadu roku 2020 na lodi SpaceX Crew-1. Experimenty nesou označení VEG-03I a VEG03J. První prokázal, že je možné rostliny ve vesmíru přesazovat, druhý zase zkoumal klíčení semen. Vše skončilo úspěšnou sklizní 2. února a její část obohatila jídelníček astronautů.

ISS

Následovaly experimenty VEG-03K a VEG-03L. Ty zahrnují rostlinu vyšlechtěnou speciálně pro použití ve vesmíru, které se někdy kvůli její chuti přezdívá „stejková“, a zakrslou odrůdu čínské brukve. Kromě vylepšení stravy je podle NASA zahradničení i skvělou formou relaxace, což platí i na oběžné dráze.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze