NASA vyvrací mýty ohledně psaní ve vesmíru. Opravdu utratila za vývoj pera miliony?

1
NASA vyvrací mýty ohledně psaní ve vesmíru. Opravdu utratila za vývoj pera miliony?
Fotografie: NASA
  • Psaní ve vesmíru je složitější než na Zemi
  • Bylo potřeba vyvinout speciální pero
  • Panuje kolem něj spousta mýtů

Jedním z oblíbených mýtů ohledně průzkumu vesmíru je tzv. Space Pen neboli vesmírné pero. Tato legenda se snaží poukázat na nehospodárnost NASA tím, že tvrdí, že byly utraceny miliony dolarů za vývoj pera, které by psalo i ve vesmíru. Zatímco na Zemi je náplň tlačena směrem k hrotu pomocí gravitace, ve vesmíru je potřeba tuto sílu simulovat pomocí tlakového mechanismu.

Space Pen

Pointou příběhu je, že Rusové nic takového neřešili a rozdali kosmonautům tužky za zlomek ceny. NASA však oponuje, že ty jsou pro použití ve stavu beztíže nevhodné. Potřebují ostřit a drobné úlomky tuhy vznikající při psaní by mohly ohrozit nejenom přístroje, ale i astronauty.

Druhá část se týká vývoje pera, kterou pro NASA vyrábí Fisher Pen Company. Vývoj rozhodně nebyl drahý, protože na prototypu se ve firmě pracovalo už před tím, než do hry vstoupila NASA. Firma se tak snažila zlepšit spolehlivost svých per a také jejich další charakteristiky. Mýtus o hrozivých nákladech za vývoj vznikl zřejmě tak, že firma využila popularity dané letem Apolla 7 a dalších misí, kde se vesmírné pero používalo. Stejné nebo podobné modely pak prodávala i pro pozemské použití, avšak s náležitou přirážkou. Dnes takových modelů existuje celá řada od nejrůznějších výrobců a jejich pořízení vás rozhodně nezruinuje.

Diskuze ke článku
Koščo Mojmír
Koščo Mojmír
No ale to základní jste nezodpověděli píšou Rusové tužkou ? A kolik ten vývoj tedy stál ?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze