NASA zjistila, jak hluboká je velká skvrna na Jupiteru

NASA zjistila, jak hluboká je velká skvrna na Jupiteru
Fotografie: NASA
  • Sonda Juno použila nový způsob měření
  • Hloubka skvrny je tak 300 až 500 kilometrů
  • Jde o gigantickou bouři, která se však odehrává jen ve svrchní části atmosféry

Velká rudá skvrna na Jupiteru je ikonickým poznávacím znamením této planety. Velice rychle se podařilo zjistit její velikost, která činí asi 16 tisíc kilometrů v průměru. Vešla by se sem celá planeta Země. Vědci se ale nemohli shodnout na tom, jak hluboko do nitra planety zasahuje. Nyní máme díky dvěma nástrojům na sondě Juno, která odstartovala v roce 2011, mnohem jasněji. Podle výzkumu zveřejněného v časopise Science je její hloubka v intervalu od 300 do 500 kilometrů. Kdyby se tedy nacházela na Zemi, sahala by výše, než obíhá Mezinárodní vesmírná stanice. Ve své podstatě se jedná o obří bouřku, která se odehrává v horní části atmosféry Jupitera.

Juno

Sonda Juno měří skvrnu už podruhé. V roce 2017 k tomu použila mikrovlnné měření a nyní se výsledky snaží potvrdit pomocí gravitačních odchylek – skvrna je totiž tak velká, že způsobuje gravitační poruchy ve svém okolí.

Jedna odpověď tak otevírá další otázky. Tryskové proudění na Jupiteru totiž zasahuje do hloubky 1 500 až 1 800 kilometrů. Kolem 500 kilometrů hloubky tak musí být něco, co zastaví šíření bouře směrem k nitru planety. Co to přesně je, se vědci chystají dál zkoumat.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze