Mise Europa Clipper probíhá podle plánu. Sonda již rozvinula solární panely

Mise Europa Clipper probíhá podle plánu. Sonda již rozvinula solární panely
Fotografie: NASA/JPL-Caltech
  • Mise odstartovala včera v podvečer a vše probíhá dle plánu
  • Sonda již rozvinula svá solární pole, která jsou největší v historii planetárních misí NASA
  • Než dorazí k Jupiteru, uletí téměř 3 miliardy kilometrů

Včera v podvečer odstartovala dlouho očekávaná mise Europa Clipper, která bude přes pět let prolétat vesmírem, než se dostane ke svému cíli – Jupiterovu měsíci Europě. Mise za 5 miliard dolarů (116 miliard korun) je důležitým krokem k tomu zjistit, zda je mimo naši planetu možné najít život. Prvním úkolem sondy ale bude potvrdit, zda se opravdu pod kilometry tlustou ledovou krustou nachází slaný oceán vody, jak vědci předpokládají.

Blahopřejeme našemu týmu Europa Clipper k zahájení první cesty do oceánského světa mimo Zemi. NASA vede svět v průzkumu a objevování a mise Europa Clipper není jiná. Prostřednictvím průzkumu neznámého nám Europa Clipper pomůže lépe pochopit, zda existuje potenciál pro život nejen v naší Sluneční soustavě, ale i mezi miliardami měsíců a planet za naším Sluncem,uvedl po startu administrátor NASA Bill Nelson. Než ale sonda dorazí k Jupiteru, uletí téměř 3 miliardy kilometrů a uplyne 5,5 roku.

Start proběhl přesně podle plánu. Přibližně pět minut po startu byl odhozen kryt kapotáže užitečného zatížení a tím se odhalila vesmírná loď. Ta se od rakety oddělila až hodinu po startu a následně navázala kontakt s pozemním týmem. Nyní Europa Clipper směřuje k Marsu, kde využije jeho gravitaci a odrazí se zpět k Zemi, kde také využije gravitaci. Tím získá potřebnou rychlost, aby dorazila až k Jupiteru.


V poslední aktualizaci NASA uvedla, že sonda již plně rozvinula svá dvě solární pole a má tak k dispozici zdroj energie, který bude využívat po celou dobu své cesty. Solární pole byla složená na bocích sondy a každé měří na délku 14 metrů. Jedná se tak o největší solární pole, která byla kdy pro planetární misi vyvinuta.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze