Nejlepším basketbalovým střelcem Japonské ligy je robot

Nejlepším basketbalovým střelcem Japonské ligy je robot
  • CUE je robotem z dílen japonské Toyoty a zvládne s téměř dokonalou přesností střelit až 200 tisíc košů
  • Robot byl přitom inspirovaný postavou z manga komiksu a dokázal dokonce překonat i rekord Japonské ligy ve střelbě na koš

Nejen slavní sportovci umějí podávat obdivuhodné výkony. Třeba v basketbalu vyniká i lidsky vyhlížející robot jménem CUE. Postavili jej zaměstnanci Toyoty v Japonsku a trénink má u něj na starosti umělá inteligence. Výsledkem je robot, který dokáže na vzdálenost 3,6 metrů od koše hodit 200 tisíc ran do koše s téměř dokonalou přesností, a to díky umělé inteligenci. CUE je ve střelbě na koš dokonce tak dobrý, že překonal rekord v přesnosti střelby Japonské basketbalové ligy.

Zajímavostí je, že byť je CUE jasným sportovcem, tak jeho počátek je veskrze „nerdské“ povahy. Jeho vzhled je totiž vymodelován podle postavy Sakuragiho Hanamichi ze slavného japonského manga komiksu Slam Dunk. Bohužel je však podoba velmi vzdálená, protože CUE vypadá spíš jako výtvor z nějakého sci-fi filmu než jako fiktivní člověk, který mu byl předlohou. Koneckonců nemá ani tvář.

Je ovšem nutné uznat, že CUE jde basketbal lépe, než jde některým jeho kolegům lyžování. Jen bude muset ještě zapracovat na pozici obránce. Střely na koš mu sice jdou, ale musí přitom stát na pevné platformě připojené kabely k elektrické sítí, takže bránit a pohybovat se po hřišti robot nezvládne. Prozatím mohou být tedy basketbalové hvězdy jako Lebron James zatím v klidu – CUE jim jejich práci jen tak nesebere.

Zdroj: cnet.com

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze