Největší akumulační bateriové zařízení v ČR bude mít C-Energy Planá

Největší akumulační bateriové zařízení v ČR bude mít C-Energy Planá
  • Siemens Energy Storage je modulární systém vhodný jak pro akumulaci, tak i řízení těch největších výkonů
  • Společnost C-Energy Planá bude SIESTORAGE používat k zajištění spolehlivých dodávek elektřiny

Největší bateriové úložiště v České republice o výkonu 4 MW bude vybudováno v areálu energetického zdroje C-Energy v Plané nad Lužnicí. Akumulační systém SIESTORAGE s aplikací SIESTART bude sloužit ke zvýšení flexibility stávajících zdrojů elektřiny a umožní smysluplně využít dodávky elektřiny vyrobené fotovoltaickou elektrárnou, která bude souběžně instalována. Navíc posílí schopnost zajistit příznivé ceny energií klientům. Akumulační systém bude zprovozněn v polovině roku 2019.

Siemens SIESTORAGE

Technologie SIESTORAGE (Siemens Energy Storage), zahrnuje řídicí systémy, Li-Ion bateriové články, rozvaděče, střídače/měniče, transformátory, napájení vlastní spotřeby a další pomocné systémy, které budou v teplárně umístěny ve venkovním prostředí v kontejnerech. Toto řešení redukuje náklady na stavbu a minimalizuje montážní práce v místě realizace. Bateriové úložiště bude mít garantovaný výkon 4 MW a využitelnou minimální kapacitu ve výši 2,5 MWh po dobu 10 let. Aplikace SIESTART představuje unikátní řešení pro využití bateriových systémů ve spojení se stávajícími rotačními zdroji.

Technické řešení SIESTORAGE pro C-Energy Planá

Výkon bateriového úložiště bude vyvedený kabelem do rozvodny 6,3 kW a jeho řídicí systém bude napojen na stávající řídicí systém energetického zdroje. Společnost C-Energy Planá bude SIESTORAGE používat především k zajištění spolehlivých dodávek elektřiny v rámci vlastního areálu, včetně fotovoltaické elektrárny o výkonu 500–600 kWp, v rámci dodávek do lokální distribuční soustavy (LDS), k vytvoření výkonové zálohy pro poskytování podpůrné služby se startem do 5 minut, přechodu a provozu LDS v ostrovním režimu, startu energetického zdroje ze tmy a k dalším potenciálním funkcionalitám v závislosti na provozu závodu, jako jsou regulace frekvence nebo výkonová regulace. Vysoká variabilita systému je umožněna především řídicím systémem, který byl vyvinut společností Siemens, a vhodnou volbou klíčových komponent.

Pod projektem je podepsáno české Siemens kompetenční centrum SIESTORAGE, které se zaměřuje na řešení pro akumulaci elektrické energie v části střední a východní Evropy. Díky kompetenčnímu centru společnost Siemens zabezpečuje kompletní realizaci podobných projektů na klíč, včetně servisních prací. Energetický zdroj C-Energy Planá je významným jihočeským dodavatelem tepla a elektrické energie pro místní podniky i obyvatele města Sezimovo Ústí. Celkový instalovaný výkon C-Energy Planá je 60 MWe, přičemž dodávky tepla přesahují 500 tisíc GJ za rok.

O systému SIESTORAGE

SIESTORAGE je koncipován jako modulární systém, je tedy vhodný pro akumulaci a řízení i těch největších výkonů. Referenční projekty SIESTORAGE se nachází především ve střední a západní Evropě a USA, kde mají různá využití. Uplatnění nachází především v poskytování podpůrných služeb (regulace frekvence, napětí, vyvážení nerovnoměrnosti mezi výrobou a spotřebou), řešení ostrovních provozů, black-startů nebo obchodování s elektrickou energií. SIESTORAGE lze implementovat také v průmyslu pro řešení krátkodobých výpadků, které způsobují ztráty ve výrobě. Všechna využití je možné kombinovat a měnit bez nutnosti úprav dodané technologie.

Mezi výhody řešení SIESTORAGE s Li-Ion technologií patří rychlý čas odezvy na změny v distribučních a přenosových sítích, zaručená kvalita elektrické energie, flexibilní a modulární design pro mnoho případů použití, zvýšená spolehlivost díky zjednodušení architektury systému a vysoká celková účinnost dosahující 85 %.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze