Siemens

Tajemství nejúspěšnějších společností
Siemens
Fotografie: Siemens
  • Siemens je známý kvalitními domácími elektrospotřebiči
  • Konglomerát má momentálně zhruba 293 tisíc zaměstnanců
  • Jeho příběh začíná vynálezem telegrafu

V dnešním díle se podíváme na firmu, která patří mezi největší světové výrobce elektroniky. Siemens byl založen již v roce 1847 a zaměřuje se na průmysl, infrastrukturu, mobilitu i zdravotnictví. Má přibližně 293 tisíc zaměstnanců a jeho čistý příjem ve fiskálním roce 2020 činil 4,2 miliardy eur. Pokud vás zajímá, co tuto společnost vyneslo na vrchol, čtěte dál.

Od telegrafu až po masivní světovou expanzi

Příběh společnosti začal německým vynálezcem Wernerem von Siemensem, který v 31 letech navrhl a zkonstruoval ručičkový telegraf (elektrický přístroj schopný přenášet na dálku jednotlivá písmena). Tento model byl lepší verzí konkurenčního malého telegrafu od Angličana Wheatsona a nadchl zručného mechanika Johanna Halskeho. Tak byla v roce 1847 založena telegrafní firma Telegraphen-Bauanstalt von Siemens & Halske, která o rok později získala zakázku na první telegrafní dálkovou linku v Evropě. Tato linka mezi Berlínem a Frankfurtem vešla do provozu v únoru 1849.

Ručičkový telegraf Siemens
Ručičkový telegraf z roku 1847

Následovaly stavby dalších telegrafních sítí. Velmi brzy přišla na řadu i expanze – prvně do Petrohradu, poté do Londýna. Firma se ale nevyhnula ani počátečním krizím, kvůli kterým utrpěla značné ztráty. Jedním z neúspěchů byla zakázka na pokládku linky mezi Španělskem a Alžírem. Společnost při ní přišla o loď i kabely a finanční ztráta dosáhla poloviny kapitálu anglické dceřiné společnosti. Jeden z nejvýznamnějších milníků přišel v roce 1866, když Werner von Siemens představil nový vynález – dynamo. Vývoj dynama trval více než deset let a jeho sériová výroba přišla na řadu až v roce 1875. Jednalo se o točivý elektrický stroj, který přeměňoval mechanickou energii na stejnosměrný proud. Šlo tedy o předchůdce velkých elektrických generátorů.

Dynamo Siemens
Dynamo z roku 1866

Prvním soukromým domem, který byl osvětlen elektřinou, se stala v roce 1879 vila Siemensových v Charlottenburgu. O několik týdnů později byl na berlínské výstavě představen první elektrický vlak a o rok později byl na světě i první elektrický výtah. V roce 1881 byla poté spuštěna první elektrifikovaná tramvajová linka na předměstí Berlína.

Siemens v České republice

Společnost v českých zemích začala působit ještě před zřízením oficiální pobočky v roce 1890. V roce 1885 firma nainstalovala elektrické osvětlení ve Stavovském divadle v Praze. Mimo toho Siemens až do konce první světové války elektrifikoval řadu českých měst, instaloval elektrická osvětlení v mnoha soukromých i veřejných prostorech a podílel se na stavbě tramvajových tratí.

V 90. letech 19. století společnost nainstalovala osvětlení v řadě průmyslových závodů a měst v severovýchodních, severních a severozápadních Čechách. V té době také stavěla elektrárny. Na přelomu 19. a 20. století se Siemens významně podílel na celkové elektrifikaci českých zemí a zúčastnil se budování městských elektrických drah. V roce 1891 byl v Praze zahájen elektrifikovaný tramvajový provoz na trati Letná–Stromovka. To byl významný milník, protože se jednalo nejen o první elektrickou dráhu v Praze, ale i o první elektrickou dráhu v českých zemích vůbec. Její provoz byl ukončen v roce 1900.

Siemens tramvajový provoz

V roce 1910 byly vystavěny městské elektrárny v Brně, Frýdlantu, Doksech a Rumburku. O osm let později se pak Siemens po vzniku Československa zapojil do budování moderní evropské telegrafní sítě. Elektrospotřebiče značky Siemens začaly do domácností masivně pronikat od roku 1924. V této oblasti byl velký ekonomický potenciál a kromě toho se elektrospotřebiče staly jedním z charakteristických rysů modernizačního procesu 20. let 20. století.

Siemens elektrospotřebiče

Siemens v roce 1946 zahájil výrobu elektromotorů ve Frenštátě a v roce 1987 vyrobil řídicí systém pro výrobní linku automobilky Škoda. Na začátku 90. let zanechal výraznou stopu v oblasti telekomunikací, v roce 1995 uvedl na trh první digitální bezšňůrový telefon v Česku zvaný Gigaset. O rok později následoval první mobilní telefon s českým displejem (typ S6) a v roce 1997 byla vybudována telekomunikační síť pro mobilního operátora Paegas (dnes T-Mobile). Divizi mobilních telefonů však společnost prodala v roce 2005.

Zajímavosti a další historické milníky

  • Rok 2000 byl zásadní pro oblast dopravní techniky. Na lince pražského metra C totiž začaly jezdit soupravy dodané konsorciem AEG – ČKD – Siemens
  • V roce 2003 Siemens přebral brněnský závod na výrobu parních turbín (dnes Siemens Energy, s.r.o., odštěpný závod Industrial Turbomachinery)
  • V roce 2011 Siemens představil své první dvě dobíjecí stanice pro elektromobily na území ČR
  • V roce 2013 bylo otevřeno vývojové a prototypové centrum Siemens, ve kterém se vyvíjí softwarová řešení a hardwarové produkty
  • V roce 2014 ožila hlava Franze Kafky od sochaře Davida Černého díky systému Siemens Simotion
  • V roce 2015 se technologie Siemens vyskytla v nejmodernější české pekárně
  • Od roku 2019 dodává Siemens dobíjecí infrastrukturu pro elektromobily do Škoda Auto

Služby a produkty značky Siemens

Společnost se zaměřuje na průmyslové automatizace, digitalizace, technologie budov, energetiku, pohony a mobility. Mezi její výrobky patří domácí spotřebiče na vaření i pečení, praní i sušení, mytí nádobí a chlazení i mrazení. Nechybí ani několik druhů kávovarů.

Siemens lednička

Roland Busch, prezident a výkonný ředitel společnosti

Od února roku 2021 je novým prezidentem a výkonným ředitelem společnosti Roland Busch. Vystudovaný fyzik je známý zápalem pro technologie a ve firmě pracuje téměř tři desetiletí. V průběhu svého působení vystřídal různé pracovní pozice v mnoha průmyslových odvětvích.

Roland Busch
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze