Nokia chce postavit LTE síť na Měsíci

Nokia chce postavit LTE síť na Měsíci
Fotografie: NASA
  • Nokia se bude podílet na pracích okolo základny
  • Pro komunikaci zvolí LTE, protože je spolehlivější než 5G
  • Podobné ambice už měla firma v minulosti

Pokud jste našimi pravidelnými čtenáři, pak určitě víte, že NASA pilně připravuje návrat lidí na Měsíc. Přistání další posádky se plánuje na rok 2024. Pokud to okolnosti dovolí a hlavně se najdou finance, dojde i na stavbu měsíční základny/.

To si vyžádá celou řadu dílčích úkolů, jako je získávání elektrické energie a v neposlední řadě také komunikaci. Podle informací upi.com bude použito řešení, které je důvěrně známé i pozemským uživatelům – sítě LTE. Postavit by je měla Nokia a kromě komunikace astronautů by měla sloužit i k dálkovému ovládání roverů a další techniky.

Sítě LTE budou namísto 5G použity z toho důvodu, že je jejich vývoj ukončen, takže jsou robustnější a stabilnější než stále ještě vyvíjené 5G.

Pokud vám tato zpráva přijde povědomá, pak vás paměť neklame. Nokia měla podobně ambiciózní nápad už v roce 2018, kdy ve spolupráci s Vodafonem a SpaceX chtěla spustit BTS na Měsíci. Ambiciózní plán však nevyšel, a tak Nokia nejspíše dostane šanci až v roce 2028, kdy by podle optimistických plánů mohla začít stavba lunární základny.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze