Problém výstavby měsíční základny bude pro NASA řešit 14 společností

Problém výstavby měsíční základny bude pro NASA řešit 14 společností
Fotografie: nasa.gov
  • Plán počítá s těžbou vody a její přeměnou na vodík a kyslík
  • Hodně úkolů zastanou autonomní roboti

NASA plánuje nejenom další přistání lidí na Měsíci, ale pokud vše půjde dobře, tak i jejich dlouhodobé setrvání na stálé základně. Takový projekt posunuje hranice lidských možností a přináší nové a nečekané výzvy.

NASA proto plánuje, že do celého projektu zapojí soukromé společnosti, stejně jako v případě sběru měsíčních vzorků. Nyní v tiskové zprávě odhalila jejich seznam včetně rozpočtů na řešení jednotlivých problémů. Jedná se o různorodou směsici nejrůznějších firem a krátký popis jejich úkolů odhaluje ambiciózní plány pobytu lidí na Měsíci.

Celkem bude 370 miliónů dolarů rozděleno do tří základních oblastí zájmu. První z nich se věnuje získávání paliva, jeho zpracování a skladování. NASA doufá, že se podaří na pólech natěžit dostatek vody, ze které by pak vyrobila kyslík a vodík. Proto je potřeba vyvinout účinné způsoby, jak skladovat a čerpat superchladné kapaliny jako kyslík a vodík v podmínkách Měsíce. To budou zkoumati firmy jako Lockheed Martin nebo SpaceX.

Další skupina firem bude řešit nejrůznější praktické problémy života na Měsíci. Jedná se například o alokaci zdrojů, komunikaci a způsoby získávání energie. Velká pozornost je v tomto odvětví věnována robotům, kteří by měli zastat většinu práce.

A konečně je tu firma Masten, která se s rozpočtem 10 miliónů dolarů pokusí vylepšit proces přistávání na Měsíci, hlavně v otázce bezpečnosti.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze