Kolik stojí moderní skafandr pro kosmonauty?

Kolik stojí moderní skafandr pro kosmonauty?
Fotografie: NASA
  • Cena za jeden kus by mohla dosáhnout půl miliardy dolarů
  • Nejvyšší jsou náklady na výzkum a vývoj
  • Cena za jednotku by tak mohla postupně klesat

Šaty dělají člověka. I proto je jedním z nejvýraznějších rysů dobývání vesmíru fotografie lidi v poněkud neforemném skafandru, jak se vydávají v lodi na oběžnou dráhu, mimo ni nebo dokonce stanou na Měsíci. Pro misi Artemis se samozřejmě připravuje zcela nová generace skafandrů, která splní moderní požadavky na bezpečnost i pohodlí astronautů.

U oblečení také velice často přijde na přetřes jeho cena a ani skafandry nejsou výjimkou. Všem je jasné, že svou cenou překonají i ty nejvzácnější kolekce luxusního oblečení, ale jak moc? Na to se dají nalézt odpovědi ukryté v auditní zprávě NASA. Odpověď ale není úplně jednoduchá. Nelze počítat jen cenu na výrobu jednoho kusu, nýbrž náklady na výzkum a vývoj, který tomu předchází. Zpráva generálního inspektora odhalila, že mezi lety 2008 a 2021, kdy byl audit proveden, NASA utratila 420 milionů (9,3 miliardy korun) dolarů za vývoj technologie skafandrů nové generace. Přesto však není zdaleka hotovo. Samotný let člověka na Měsíc byl odložen na rok 2025 a do té doby je možné, že se celkové náklady vyšplhají až na miliardu dolarů (22 miliard korun).

Cena každé jednotky včetně jejího sestavení a přizpůsobení konkrétním astronautům tak převýší půl miliardy dolarů, tedy 11 miliard korun, tato částka však bude případně postupně klesat s tím, že na Měsíc budou létat další a další posádky. Nejodvážnější plány pak počítají se založením stálé stanice, ale tento plán nemá ani zdaleka zajištěné financování nebo politickou podporu.

Pro srovnání, cena původních skafandrů z mise Apollo se odhaduje na 22 miliónů dolarů. Pokud k ceně přičteme inflaci za posledních 50 let, pak jsme zhruba na částce 150 miliónů dolarů. I tak je to ale třetina toho těch pro Artemis.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze