Nová kapitola hledání na internetu? Microsoft pro Bing použije umělou inteligenci

Nová kapitola hledání na internetu? Microsoft pro Bing použije umělou inteligenci
Fotografie: Cookie the Pom, unsplash.com
  • Vyhledávání se má proměnit od základu
  • Bing vám nenajde vhodné stránky, ale rovnou pro vás vymyslí odpověď
  • Můžete ho žádat o pomoc s celkem komplexními problémy
  • Tento přístup ale není úplně dokonalý

Internet je už od svého vzniku prakticky nekonečnou studnicí vědomostí, problémem je, že ty jsou chaoticky rozprostřeny na různých místech s různou úrovní relevance a správnosti. Vyřešit jejich vyhledávání je tak jeden z nejdůležitějších úkolů. Na samém počátku webu bylo možné udržovat ručně vytvářené katalogy stránek, ale s jejich přibývajícím množstvím tento přístup čím dál tím více selhával. Na konci devadesátých let však přišla revoluce v podobě chytrých algoritmů Googlu, které se snažily najít nejen požadovaný obsah, ale určit i jeho relevanci pomocí vztahů mezi jednotlivými stránkami. Něco podobného s mnoha dalšími aspekty, jako je ohled na naši polohu nebo historii vyhledávání, používáme prakticky až do dnešních dní.

A v březnu se máme, alespoň podle Microsoftu, dočkat dalšího zlomového okamžiku. Na druhé straně nového Bingu totiž už nebudou jenom algoritmy, ale rovnou celá umělá inteligence ChatGPT. Ta na sobě v poslední době strhává svou pozornost hlavně schopností generovat formálně správné texty. Neomezuje se přitom jen na přirozené jazyky, ale také vám třeba napíše krátký program podle vašeho zadání a ve vybraném programovacím jazyce.

Není divu, že něco takového přináší spoustu kontroverzí. Kde kdo vede disputace o tom, že najednou nejsou nejohroženější dělnické profese nebo třeba řidiči – k jejich nahrazení by byl potřeba drahý hardware. Ale novináři, umělci obecně nebo i programátoři na nižších úrovních by to brzy mohli mít docela těžké. Prozatím se pracuje na tom, jak alespoň detekovat, když studenti takto chtějí podvádět při psaní esejí a dalších domácích úkolů.

Co bude nový Bing umět a jak bude fungovat?

Prozatím se na adrese bing.com/new můžete připojit k čekací listině. Samotná stránka ale naznačuje, jak by se mělo vyhledávání změnit. Namísto odkazů na jednotlivé stránky pro vás vyhledávač připraví souhrn toho, co považuje za relevantní odpověď na váš problém.


Nejde jen o jednoduché otázky, jako je počasí nebo sportovní výsledky, ale můžete se pustit do řešení komplexních problémů. Třeba snaha napsat nějaký kus kódu nebo text o určitém tématu. Zajímavě působí i návrhy na nejrůznější činnosti. Například napíšete, že jste fanoušek metalu a v létě budete na dovolené ve Finsku. Výsledkem bude, alespoň podle slibů na prezentaci, podrobný itinerář toho, kam si zajet a co tam navštívit. Podobně by nový Bing mohl usnadnit i nakupování. Stačí v přirozeném jazyce sepsat, že chcete auto s nízkou spotřebou a velkým kufrem, přičemž vyhledávač vám najde nejen favorita, ale i přehled dalších kousků.

Stejně jako jiné umělé inteligence nebo neuronové sítě fungují jen tak dobře, jak dobrá mají vstupní data. To je u internetu samozřejmě problém. I proto by měl Bing doplňovat svá tvrzení odkazem na stránky, ze kterých čerpal. Nicméně svou odpověď podává poměrně autoritativním stylem, jako by byla jediná správná. Novináři, kteří měli možnost jej vyzkoušet, ale tvrdí, že není problém z něj dostat odpovědi, které jsou nepřesné nebo nesprávné.

Podle zpráv z windowscentral.com to ale spoustě lidí nevadí. Za pouhé dva dny je na čekací listině už milion zájemců a toto číslo rychle narůstá. Společně s integrací do prohlížeče Edge a výhledově i do Windows by to mohl být ve způsobu, jakým používáme internet, velký krok kupředu.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze