Dvousetkilový robotický strážný z New Yorku má po zkušební době

Dvousetkilový robotický strážný z New Yorku má po zkušební době
Fotografie: Knightscope
  • Robot Knightscope K5 měl impozantní rozměry, ale moc toho neumí
  • Jeho provoz je však levný
  • Zatím není jisté, jaký bude jeho další osud

V roce 1987 přišel režisér Paul Verhoeven s vizí budoucnosti, kdy je násilí a zločinnost na takové úrovni, že se mu může postavit jen člověk, který je velké části stroj. I když byl RoboCop nejspíše plánován jako „akční céčko pro videopůjčovny“, jeho přesah mu zajistil popularitu, která přetrvává dodnes. A z části je to zásluha tohoto snímku, že se jeho ideje někteří snaží realizovat i v praxi.

Ne všechny pokusy jsou však úspěšné. Newyorčané se mohou prozatím rozloučit s robotem, kterého newyorská policie používala k hlídkování na stanici metra Times Square. Robot jménem Knightscope K5 je 200kilový stroj, který postrádá elegantnost zmiňovaného RoboCopa. Spíše vypadá, jako by mohl být mohutným sourozencem R2-D2, pokud zůstaneme u filmových příměrů.

V loňském roce byl nasazen v pilotním provozu údajně proto, aby pomohl zajistit bezpečnost dojíždějících, ale neměl žádné schopnosti, které by byly užitečné v situacích, jež bylo třeba řešit na místě. Má kamery, které mohou nahrávat video, a tlačítko, jehož stisknutím se lidé mohou spojit s živým operátorem. Během dvouměsíčního zkušebního provozu hlídkoval na stanici od půlnoci do šesti hodin ráno. Stroj nemá ruce a nemůže chodit po schodech.

Podle serveru nytimes.com to spíše naopak vypadá, že to byl právě robot, kdo potřeboval ochranu. Vždy byl totiž viděn v přítomnosti několika dalších policistů a také trávil veškerý svůj čas připojený k elektrické zásuvce.

Zástupci radnice však jeho práci hájí. Pronájem stál 9 dolarů na hodinu, což je méně, než je v tomto státě minimální mzda. Přesto však není jasné, jestli se K5 vrátí do služby a jestli dostane „stálý úvazek“. Jak radnice, tak výrobce se k této otázce odmítli vyjádřit.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze