Očekává se další zdražování plynu a elektřiny, jak moc razantní?

1
Očekává se další zdražování plynu a elektřiny, jak moc razantní?
Fotografie: unsplash.com
  • Rusko omezuje plyn do Evropy
  • Zdražuje proto nejen plyn, ale i elektřina
  • Spotřebitelé si proto připlatí další desítky procent

Omezení dodávek plynu z Ruska do Německa ze 167 milionů krychlových metrů na maximálních 100 milionů denně, ale také pozastavené dodávky přes plynovod TurkStream, se promítá do cen této komodity v Evropě. Jelikož je situace nejasná, nemůžeme proto v nejbližších dnech počítat s její stabilizací.

Na burze byla cena za plyn v posledních týdnech na hodnotě kolem 85 až 90 eur za MWh, nyní stoupla na více než 120 eur za MWh. To ruku v ruce ovlivnilo i elektřinu. Do pondělí se její cena pohybovala mezi 180 až 230 eury, v pondělí po ohlášení Gazpromu vzrostla na 285 eur a dnes je cena dokonce na 324 eur.

Co to znamená pro finálního odběratele? Dojde k opětovnému zdražení. „Plyn budou dodavatelé prodávat během letošní topné sezóny kolem 3 500 Kč za MWh a elektřina se může na podzim i u větších dodavatelů pohybovat kolem 8 až 10 tisíci korun za MWh bez DPH, čistě jen za obchodní část. Vypadá to, že minimálně 2 až 3 roky může být situace velmi turbulentní. Vidina cen, na které jsme byli zvyklí, je bohužel pryč a jen tak se nevrátí. Proto fixace ceny za plyn pod 3 000 Kč může být ještě stále dobrá cesta, stejně jako elektřina kolem 6 500 Kč,“ komentuje Michal Les, energetický analytik Ušetřeno.cz

tisková zpráva
Diskuze ke článku
Karel Wild
Karel Wild
Bude to stále ještě horší. ČR vyrábí el.energii ve velkém množství za pár korun a prodá, ale zpět jí kupuje nehorázně dráž z burzy. Nepochopitelné.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze