PowerDolphin je vodní dron pro surfaře i rybáře

PowerDolphin je vodní dron pro surfaře i rybáře
  • Dron dokáže natáčet 4K videa či streamovat Full HD záznam na vzdálenost jednoho kilometru
  • Může ovšem vypustit také návnadu pro ryby, chytat je či pomoci při záchraně lidí
  • Ve výbavě nechybí dokonce ani sonar, ale také si za tento kousek zaplatíte hned 20 tisíc korun

Jméno PowerDolphin vám může o tomto přístroji ledacos napovědět. Drony zkrátka už dávno nejsou jen ve vzduchu, ale nyní se pohybují také ve vodě, což je právě tento případ. Tento dron je skutečně zajímavý kousek, protože neslouží jen pro focení a natáčení videí ve 4K pomocí své 12Mpx kamery. Ta je mimochodem usazena na pohyblivém rameni s dvěma klouby, takže můžete plynule přecházet ze záběrů nad hladinou na záběry pod hladinou, jelikož rozsah rameny činí 70° až -150°. Krom natáčení má v sobě tento kousek ovšem také sonar, takže dokáže vytvořit topografickou mapu hladiny. Především pak zvládne na vzdálenost 40 metrů detekovat ryby, s čímž souvisí asi nejzvláštnější funkce.

PowerDolphin má totiž na zádi speciální kontejner, do kterého lze dát návnadu. V praxi tedy budete drona řídit speciálním ovladačem či telefonem, zpozorujete na sonaru ryby a vypustíte návnadu. Dokonce lze připoutat na speciální naviják vlasec a háček s návnadou, takže můžete ryby rovnou i chytat. Jen tedy musíte být ve vzdálenosti jednoho kilometru, na který zvládá dron vysílat obraz. Na zmiňovaný naviják lze připoutat lanem také třeba záchranný kruh a podobně, takže lze tento stroj využít také pro záchranné úkoly.

Pokud jde o parametry, tak PowerDolphin váží jen 2,2 kilogramů a měří na délku 23 centimetrů, takže jej můžete snadno přenášet. Maximální rychlost ve stojaté vodě je 5 m/s a výdrž baterií silně ovlivňuje způsob využití. Pokud bude dron plout jen pomalu, rybařit a podobně, vydrží na hladině 2 hodiny. Pokud se bude pohybovat rychle, sníží se výdrž na hodinu. A konečně na maximální „závodní“ rychlost zvládne fungovat jen 20 minut. Všechny 4K záběry se přitom natáčejí na microSD kartu, případně lze streamovat Full HD obraz. A kolik vůbec taková hračka stojí? Za PowerDolphina dáte po převodu a započítání daně celých 20 tisíc korun.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze