OneWeb má dokončenou širokopásmovou konstelaci na oběžné dráze

OneWeb má dokončenou širokopásmovou konstelaci na oběžné dráze
Fotografie: ISRO
  • O víkendu indická raketa vynesla 36 satelitů
  • OneWeb má celkově na nízké oběžné dráze 618 satelitů, které umožňují internetové připojení
  • Společnost je konkurentem satelitní megakonstelace Starlink, která má o tisíce satelitů více

Mise LVM3 o víkendu úspěšně dokončila širokopásmovou konstelaci společnosti OneWeb vypuštěním 36 satelitů. Nejnovější indická raketa Launch Vehicle Mark-3 odstartovala z vesmírného střediska Satish Dhawan a asi za hodinu a půl rozmístila všechny nesoucí satelity na nízkou oběžnou dráhu Země. Indická kosmická agentura (ISRO) v popisku mise uvedla, že celkové užitečné zatížení vážilo 5 805 kg a satelity byly vypouštěny postupně, aby se předešlo jejich srážce.

Pro OneWeb se jednalo o 18. vypuštění svých satelitů první generace OneWeb. Aktuálně je tedy na oběžné dráze 618 funkčních satelitů, které by měly zajistit celosvětové internetové připojení, ačkoliv cílem společnosti je mít satelitů 648. „Toto spuštění bude jedním z nejvýznamnějších milníků v dosavadní historii OneWeb, přičemž spuštění přidá dalších 36 satelitů do flotily OneWeb, vůbec první dokončené globální konstelace na nízké oběžné dráze,“ uvedli podle space.com zástupci společnosti před startem.

Společnost dříve vypouštěla satelity pomocí rakety Sojuz, vše ale změnila invaze Ruska na Ukrajinu, kdy v rámci sankcí došlo k přerušení spolupráce a OneWeb začal hledat náhradní možnosti. Na vypuštění satelitů se domluvil se SpaceX a NewSpace India Limited (NSIL), což je komerční pobočka ISRO. Na raketě Flacon 9 od SpaceX byly zahájeny celkem tři mise a na indické raketě byly vyneseny satelity podruhé.


Kdo je OneWeb?

Společnost sídlící v Londýně byla založena v roce 2012 a jejím cílem bylo od počátku vytvořit širokopásmové internetové připojení. První satelity byly vypuštěny již v roce 2019 a nyní se podařilo konstelaci dokončit. Společnost se tak stala konkurentem pro SpaceX, který na nízké oběžné dráze buduje svoji síť satelitů Starlink. Těch už nám ale nyní nad hlavou obíhá několik tisíc a další se chystají. SpaceX je schopný vypouštět desítky satelitů i několikrát týdně, což se některým společnostem nelíbí a volají po změně pravidel.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze