Rocket Lab vynesl 2 satelity a raketa pomocí padáků dopadla do oceánu

Rocket Lab vynesl 2 satelity a raketa pomocí padáků dopadla do oceánu
Fotografie: Rocket Lab
  • Start byl opožděn kvůli silné geomagnetické bouři
  • Raketa Electron vynesla na nízkou oběžnou dráhu dva satelity
  • Pomocí padáků první stupeň dopadl do Tichého oceánu, odkud byl vyzvednut pro další použití

Dnes dopoledne odstartovala raketa společnosti Rocket Lab z Nového Zélandu a vynesla na oběžnou dráhu 2 satelity pro snímkování Země. Start měl původně proběhnout asi o 90 minut dříve, kvůli silné geomagnetické bouři byl však posunut. Mise pojmenovaná „The Beat Goes On“ vynesla na oběžnou dráhu satelity pro společnost BlackSky.

Raketa Elektron původně nebyla vyvinuta pro opakované používání, ale společnost se ji minulý rok pokusila zachytit pomocí vrtulníku, udělala ji tak znovupoužitelnou. Ačkoliv ne vždy zachycení rakety využije, tentokrát tak učinila a raketa pomocí padáků dopadla po 19 minutách od startu do Tichého oceánu, kde byla inženýry společnosti vyzvednuta a po kontrole bude možné ji znovu využít. Společnost již nyní pracuje na raketě Neutron, která bude navržena podobně jako Flacon 9, tedy bude schopna po odpojení od druhého stupně rakety vertikálně přistát.

Geomagnetická bouře může satelity zničit

Posun kvůli geomagnetické bouři byl opodstatněný, jelikož Americký národní úřad pro oceán a atmosféru (NOAA) předpověděl bouři třídy G2, ale podle space.com nakonec dosáhla tříd G4 a G5, což je nejsilnější bouře za šest let. Výtrysky slunečního větru mohou způsobit, že satelity sestoupí do zemské atmosféry a shoří. To se stalo například minulý rok společnosti SpaceX, která vypustila satelity Starlink a o 40 z nich následně přišla kvůli geomagnetické bouři.


V tomto případě se však podařilo oba satelity dostat na nízkou oběžnou dráhu Země – asi do výšky 450 km. Satelity se tak přidají k již 14 vypuštěným. „BlackSky kombinuje snímky s vysokým rozlišením zachycené jeho konstelací mikrosatelitů s vlastním softwarem umělé inteligence, aby poskytoval analýzy a náhledy do průmyslových odvětví, včetně dopravy, infrastruktury, využití půdy, obrany, řízení dodavatelského řetězce a humanitární pomoci,“ uvedl Rocket Lab.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze