Oppenheimer ovládl Oscary 2024, Apple TV+ a Netflix byly téměř bez úspěchů

Oppenheimer ovládl Oscary 2024, Apple TV+ a Netflix byly téměř bez úspěchů
Fotografie: Universal Studios
  • Oppernheimer získal 7 sošek, včetně té za nejlepší film
  • Hlavní streamovací platformy měly spoustu nominací, proměnily však jen minimum z nich

Během několika posledních ročníků to vypadalo, že moderní streamovací služby začnou mít navrch nad klasickou kinematografií nejenom v počtu diváků, ale i co uměleckých ocenění. Letošní ročník, jehož výsledky byly zveřejněny na oscars.org však ukazuje, že klasický formát filmu připravený pro kina rozhodně nepatří minuosti.

Největším vítězem se stal film Oppenheimer (nejlepší film, nejlepší režie, střih, nejlepší herec, nejlepší herec ve vedlejší roli, původní hudba, kamera), zatímco film Bídníci získal čtyři ceny. Druhá polovina „Barbenheimera“ si odnesla jen jedinou cenu za nejlepší píseň s písní What Was I Made For od Billyho Eilish.

Přestože Netflix a Apple TV+ získaly dohromady 32 nominací, jejich proměna na ceněné sošky byla velice slabá, přičemž Netflix získal jedinou cenu za film Wese Andersona Podivuhodný příběh Henryho Sugara (nejlepší krátký hraný film). Velkým překvapením bylo, že film Martina Scorseseho Zabijáci květinového měsíce (Apple TV+) nezískal ani jednu sošku, zejména Lily Gladstoneová přišla o cenu za nejlepší herečku ve prospěch Emmy Stoneové z filmu Poor Things.

Pro Netflix, který loni získal šest cen, byl galavečer zklamáním. Od roku 2017 Netflix získal 23 Oscarů, ale ještě nezvítězil v kategoriích nejlepší film nebo nejlepší herec/herečka. A to i přes čtyři letošní nominace pro Bradleyho Coopera a Carey Mulligan (Maestro), Colmana Dominga za Rustina a Annette Bening za Nyad.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze