Pentagon má laser, který umí identifikovat teroristu podle jeho srdeční akce

Pentagon má laser, který umí identifikovat teroristu podle jeho srdeční akce
  • Srdeční akce každého člověka je jedinečná a nezměnitelná
  • Laser vyvíjený pro speciální jednotky je schopen ji přečíst na 200 metrů

Pentagon mimo jiné bojuje i s terorismem. I když si pod touto agendou nejspíše představíte autonomní drony a jiné smrtící zbraně, je tu i část, kdy je potřeba cílovou osobu náležitě identifikovat. Nejspolehlivější metodou je v tomto ohledu biometrie. Zatímco čtečky otisků prstů nebo oční skenery jsou dnes realitou spotřebitelského trhu, speciální armádní jednotky jsou o notný kus dál a používají laser pro zjištění srdeční akce. Ta má u každého člověka jedinečný průběh a nemůže být pozměněna.

Největší výhodou technologie je její dosah. Sice je vyžadována přímá viditelnost cíle, ale pak systém funguje i na vzdálenost 200 metrů. Jak pro technologyreview.com řekl jeden z vývojářů, je to teprve začátek. Sice asi nikdy nepůjde takto identifikovat lidi z letadel nebo z vesmíru, ale vzdálenost se časem bude prodlužovat.

army
Jako první zamíří nový systém ke speciálním jednotkám

Na rozdíl od rozpoznávání obličejů funguje laser i v horších světelných podmínkách, dokonce mu nevadí ani tenké oblečení. Podmínkou ale je, aby snímaná osoba byla v klidu alespoň 30 sekund. Přesnost je zatím 95 % v závislosti na kvalitě předchozích záznamů.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze