Podívejte se, jak si bojový dron poradí se svými létajícími nepřáteli

Podívejte se, jak si bojový dron poradí se svými létajícími nepřáteli
  • K destrukci dojde tak, že do druhého dronu záměrně narazí
  • Má pro to speciálně upravenou konstrukci

Drony už dávno nejsou jen vojenská bezpilotní letadla nebo malé hračky na ukrácení dlouhé chvíle. S každým dalším modelem se zvětšuje šíře jejich záběru a můžeme se dočkat i takových úžasných momentů, jako je přeprava lidských orgánů k transplantaci. Bohužel s tím však roste i šedá nebo rovnou černá zóna. Nelze například zapomenout na to, jak dvojice dronů paralyzovala rušné londýnské letiště.

Bezpečnostním expertům zase nedá spát případné zneužití dronů teroristy, stejně tak armáda je může využít ke svému prospěchu, ovšem i ta nepřátelská. Proto vědci a inženýři pilně pracují na nejrůznějších protiopatřeních. Do úvahy přicházejí různé sítě nebo elektromagnetické pulzy, ale nejúčinnější je stará dobrá hrubá síla.

Dron Anvil má k tomuto účelu speciálně uzpůsobenou konstrukci – všechna citlivá zařízení jsou vespod, zatímco nahoře má ochranný rám. Motor i baterie jsou uzpůsobeny pro krátký a rychlý let, kdy se ke své „kořisti“ přiblíží zespodu a jednoduše do ní narazí. S řízením si není třeba dělat starosti, jakmile operátor označí cílový objekt, dron do něj naletí sám, i když se snaží zmizet.

Za zmínku rovněž stojí, že za tímto projektem najdeme Palmera Luckeyho, který zakládal firmu Oculus, jež je známá díky svým systémům pro virtuální realitu. O dron už projevila zájem armáda a další vládní instituce v USA.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze