Pětina Čechů platí mobilním telefonem. Hotovosti se ale vzdát nechtějí

Pětina Čechů platí mobilním telefonem. Hotovosti se ale vzdát nechtějí
Fotografie: unsplash.com
  • Nejrozšířenějším platebním prostředkem je debetním karta
  • Placení mobilním telefonem má u Čechů stále větší oblibu
  • Dvě třetiny populace vnímá zrušení hotovosti jako omezení svobody

Češi jsou tradičním i moderním národem zároveň. Na jedné straně jsou otevřeni inovacím, na straně druhé se odmítají vzdát již tradičních způsobů placení. Nejrozšířenějším platebním prostředkem stále zůstává debetní platební karta (69 %), využívána je však často i hotovost, kterou platí 55 % Čechů.

Stále větší oblibu u Čechů získávají moderní způsoby placení, zejména platby přiložením mobilního telefonu. Tento způsob využívá skoro pětina Čechů a jejich počet stále roste. Téměř dvě třetiny z těch, kdo platby mobilem využívají, přitom platí pomocí aplikaci Google Pay (58 %), třetina využívá Apple Pay a 10 % lidí používá speciální aplikaci své banky.

Využívání hotovosti během pandemického roku nekleslo, právě naopak. Podle statistik České národní banky (ČNB) je hotových peněz v oběhu čím dál více, v loňském roce to bylo přes 711 miliard Kč, což je meziroční nárůst o rekordních 67,5 milirad Kč. O tom, že Češi lpí na tradičních hodnotách, svědčí i jejich názory na hotovost, které se nechtějí vzdát. Necelá čtvrtina (23 %) si sice myslí, že by jim zrušení hotovosti zjednodušilo život, naopak dvě třetiny populace by její případné zrušení vnímaly jako omezení svobody.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze