Pevnost Boyard potřebuje opravy za desítky milionů eur. Nezvládá nápor vln

Pevnost Boyard potřebuje opravy za desítky milionů eur. Nezvládá nápor vln
Fotografie: unsplash.com
  • Pevnost je plná trhlin a potřebuje dvě ochranné stavby proti vlnám
  • Opravy vyjdou na 44 milion eur, které chce vláda získat i z evropského fondu a sbírkou
  • Dokončení je naplánováno na rok 2028 a i během oprav bude pokračovat natáčení Pevnosti Boyard

Kdo by neznal televizní soutěž Pevnost Boayrd. Soutěžící plnící nejrůznější úkoly a v případě úspěchu dostanou indicii ke slovu, které jim na konci zajistí poklad. Francouzská pevnost je ale nyní plná trhlin a kamenná hradba, která chrání základy, je také poškozená. Podle francebleu.fr poškození budovy urychlily zimní bouře. Departement Charente-Maritime, který budovu vlastní, chce přidat dvě ochranné stavby, které budou pevnost chránit před vlnami. Ministerstvo tak musí najít 44 milionů eur, aby Boyard zachránil.

Je jasné, že pokud nezasáhneme, jeho jediným výsledkem bude zřícenina. Buď tyto miliony eur nyní utratíme a pevnost zachráníme, nebo ne a smíříme se se ztrátou tohoto monumentu,“ uvedl zástupce vodního, mořského a pobřežního odboru Mathieu Barbier. Dokončení prací se odhaduje na rok 2028 s tím, že musí být zachována původní stavba, pouze se přidají dvě ochranné struktury na severní a jižní část budovy. Architekt navrhl podobné konstrukce, které byly u Boayrdu před 100 lety. Postaveny pak budou na souši a přímo u pevnosti proběhnou jen ty nejnutnější práce. I během oprav ale bude neustále probíhat natáčení Pevnosti Boayrd.

Nově postavené konstrukce budou dimenzovány tak, aby vydržely alespoň 100 let. Potřebné finance chce ministerstvo získat i za pomoci dotací Evropské Unie a darů od široké veřejnosti a soukromých podniků. Tyto dary budou moci být osvobozeny od daně a již byl pro ně vytvořen nadační fond.


Kdy se pevnost postavila?

Výstavba začala za dob Napoleona, kdy se projektu ujal v roce 1801 a o tři roky později začala stavba. Podle rochefort-ocean.com byla ale na téměř 30 let pozastavena, a to kvůli bitvě u Aix Roads. Výstavba byla znovu obnovena až v roce 1842. Pevnost Boayrd byla dokončena v roce 1857, kdy ale už její původní účel pro obranu pobřeží pozbyl potřeby, a tak se z ní v roce 1870 stala vojenská věznice.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze