Po 53 letech se přestal vyrábět Boeing 747

Po 53 letech se přestal vyrábět Boeing 747
Fotografie: unsplash.com
  • Poslední Boeing měl výrobní číslo 1 574
  • Letadla se vyráběla jak pro cestující, tak pro nákladní účely
  • První letadla se prodala společnostem TWA a Pan Am

Díky Boeingu 747 se stalo letecké cestování pro lidi dostupnější. Jeho kapacita umožnila rozdělit náklady mezi větší počet cestujících, tím došlo ke zlevnění letenek. Poslední Boeing 747 sjel z výrobní linky v úterý 6. prosince a jednalo se o 1 574. kus. Tento typ letadla se stal jedním z nejoblíbenějších díky druhému patru a vyboulenině na přední.

Letadlo bylo dříve symbolem bohatství, létali v něm bohatí a známí lidé, dokonce se objevilo i ve filmu Jamese Bonda v roce 1973, kdy se v jeho druhém patře nacházel salonek první třídy. Je také využíváno pro lety do vesmíru – Virgin Orbit si jej nechává přestavovat tak, aby pod křídlem letadla byla umístěna kosmická loď.


Konec kvůli pandemii i spotřebě


Jako osobní letadlo se Boeig 747 již téměř nevyužívá, jelikož většina aerolinek ustoupila od používání čtyřmotorových letadel, kterým 747 je. Boeing tak již v roce 2020 naznačil, že jejich výrobu ukončí, a to i v nákladní podobě, jelikož se spíše prodávají nákladní letadla typu 777, která mají nižší spotřebu, případně si dřívější osobní letadla přestavují společnosti na nákladní. Co se však stane s továrnou v Everettu, kde se 747 vyráběla, zatím společnost neuvedla.

Osobní letadla 747 byla schopna pojmout mezi 400 až 500 cestujícími, což je téměř dvojnásobek toho, co dokáže pojmout Dreamliner. Osobní letadlo však Boeing naposledy vyrobil v roce 2017 pro Korean Airlines, a to poslední, které uzavřelo výrobu, poputuje do společnosti Atlas Air Worldwide Holdings. Aktuálně je v provozu 44 osobních letadel 747 a jen s 25 létá dle cnn.com Lufthansa. Na konci roku 2019 jich přitom létalo více než 130, avšak pandemie utlumila leteckou dopravu, a tak byla většina těchto letadel uzemněna a poté se již zpět do provozu nevrátila. První osobní letadla typu 747 se dodala v roce 1969 dnes již neexistujícím aerolinkám TWA a Pan Am.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze