Po předchozím rekordním týdnu je černý kašel na ústupu. Nakažených ubylo

Po předchozím rekordním týdnu je černý kašel na ústupu. Nakažených ubylo
Fotografie: unsplash.com
  • Za minulý týden přibylo 1 266 nově nakažených
  • Nejvíce se nemoc šíří u dospívajících mezi 14. a 19. rokem života
  • Přeočkování si v dospělosti musí hlídat každý sám

Od začátku roku se Česká republika potýká s nárůstem černého kašle. Postupně se tak každý týden zvedal počet nově nakažených a minulý týden pak byl rekordní s 1 604 případy. Za minulý týden toto číslo kleslo podle Státního zdravotního úřadu (SZÚ) na 1 266. Zda ale bude číslo klesat i nadále se nedá zatím odhadnout. Podobný scénář nastal již v březnu, kdy po ústupu opět počet nakažených rekordně vzrostl.

Aktuálně bylo v Česku od nového roku zaevidováno 12 239 případu pertuse neboli černého kašle. Pro porovnání – za minulý rok bylo nahlášeno pouze 156 nakažených. Nejvyšší nemocnost je stále mezi dospívajícími dětmi mezi 15 až 19 lety a následně pak dětmi mezi 10. a 14. rokem života. Nejvyšší počty nemocných od začátku roku hlásil Středočeský a Jihočeský kraj a následuje pak Praha. Naopak nejméně nakažených je v Karlovarském a Olomouckém kraji.

Díky vysoké proočkovanosti není potřeba u nemocných hospitalizace. Tu letos potřebovalo pouze 2,1 % z nakažených a téměř polovinu tvořily děti do jednoho roku života. Ty jsou také na nemoc nejvíce náchylné, jelikož nemusejí být ještě očkované, nebo nemají plně dokončené očkování a nemoc tak u nich může být závažná. I přes očkování je možné se černým kašlem nakazit. V těchto případech se ale jedná zpravidla o lehčí formu a nemoc dříve odezní. Dospělí lidé si ale přeočkování musejí hlídat sami, jelikož povinné očkování je pouze u dětí.


Černý kašel se typicky projevuje záchvaty kašle, při kterých se nemocný může až dusit. To vede k velkému vysílení, případně i zvracení. Nádech na konci záchvatu bývá často doprovázen kokrhavým zvukem, který je pro tuto nemoc charakteristický. U očkovaných většinou dusivé záchvaty kašle neprobíhají, nemocní pouze dlouhodobě kašlou. Pertuse se léčí antibiotiky a podle SZÚ by měl být nemocný po celou dobu braní léků v izolaci, jelikož může být stále nakažlivý.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze