Evropské destinace zavádějí turistická opatření. Za cigaretu na pláži 50 tisíc

Evropské destinace zavádějí turistická opatření. Za cigaretu na pláži 50 tisíc
Fotografie: Martin Fajmon, fZone.cz
  • Španělské město Benidorm zavádí pravidla pro místní i návštěvníky
  • Zakázáno je například koupání od půlnoci od sedmé hodiny ranní, kouření a pití alkoholu na pláži
  • Pravidla postupně zavádí i Chorvatsko, které zakazuje chodit po městě jen v plavkách nebo pít na veřejném prostranství

Chystáte se letos na dovolenou po Evropě? Pak si dobře prostudujte, jaké má daná destinace podmínky pro turisty. Můžete si tak ušetřit desítky tisíc korun za porušení pravidel. Některá města jsou v obležení turistů už od prvních jarních dní, a tak vládě nezbývá nic jiného než přitvrzovat v pravidlech, která mají návštěvníci dodržovat. Příkladem jsou tomu italské Benátky, kde je v určené dny potřeba zaplatit poplatek za vstup do města. Úřady se tak snaží bojovat s obrovským náporem turistů v nejvytíženější dny.

Každý stát a i samotná města se musejí vypořádávat s jiným typem turistů a podle toho pak nastavovat pravidla. Dalším letoviskem, které zavádí nová pravidla před letní sezónou je podle independent.co.uk španělské město Benidorm, které je stále oblíbenější. Turistům, ale i místním obyvatelům, je nyní zakázáno chodit na pláž mezi půlnocí a sedmou hodinou ranní. Kromě toho je zakázáno na pláži stanovat a přespávat. Pokud tyto pravidla porušíte, můžete dostat pokutu od 750 do 1 200 eur (až 30 000 korun).

A to nejsou jediná pravidla. Na pláži je zakázáno pít alkohol, nebo se umývat šamponem a mýdlem. Pokud vám to přijde zvláštní, pak opravdu existují lidé, kteří se chodí do moře vykoupat a umýt vlasy. Další omezení se týkají nahoty na nenudistických pláží, nebo plavání při vyvěšení červené vlajky. Nejvyšší pokutu pak můžete dostat za kouření na pláži, a to rovných 2 000 eur (50 000 korun). Tento zákaz ale není žádnou novinkou a ve Španělsku byl zaveden minulý rok i na plážích na Ibize, Mallorce a v Barceloně.

Španělsko není jedinou zemí, která se zaměřuje na to, aby turisti co nejméně narušovali život místních. Oblíbené Chorvatsko už také postupně zavádí opatření. Například ve Splitu nebo Dubrovníku dostanete pokutu za procházení se po městě v bikinách. Do historického centra pak nesmějí návštěvníci ve spodním prádle, plavkách nebo bez oblečení. Podle mirror.co.uk při porušení hrozí pokuta do výše 150 eur (3 800 Kč).

Pravidla se mohou v jednotlivých městech lišit, podle toho, jak zde úřad pravidla nastavil. Většinou je ale zakázáno procházet se po městě bez košile, spát ve veřejných prostorách, být na veřejnosti opilý a pít na veřejném prostranství.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze