Koronavirus nebyl v první polovině loňského roku hlavní příčinou smrti

Koronavirus nebyl v první polovině loňského roku hlavní příčinou smrti
Fotografie: unsplash.com
  • Nejčastější příčinou smrti byla chronická ischemická choroba srdeční
  • Nejvýrazněji se snížil počet úmrtí v Karlovarském kraji
  • Koronavirus se řadí na druhé místo v příčinách úmrtí

V prvním pololetí roku 2022 zemřelo podle předběžných dat 60 tisíc obyvatel Česka. Příčinou jejich smrti byla nejčastěji chronická ischemická choroba srdeční, stejně jako v letech 2018 až 2020. Pro stejné období roku 2021 přitom statistice příčin smrti vévodil koronavirus.

„V první polovině roku 2022 bylo evidováno 60 tisíc úmrtí. Tento počet byl oproti stejnému období roku 2021 nezanedbatelně nižší, konkrétně o 16,7 tisíc, což znamená meziroční pokles o více než pětinu. Meziroční pokles počtu zemřelých úzce souvisel se snížením úmrtnosti na onemocnění covid-19“ upozorňuje Markéta Šafusová z oddělení demografické statistiky ČSÚ. Porovnání s úhrnem zemřelých za měsíce leden až červen roku 2020 pak ukazuje pro rok 2022 celkově vyšší počet úmrtí o 2,9 tisíce (5 %).


„Nejvýrazněji, o téměř dvě pětiny, se meziročně snížil počet zemřelých v Karlovarském kraji. Na vysoké úmrtnosti o rok dříve se tu výrazně podílel covid-19, který stál v prvním pololetí roku 2021 za úmrtím více než 40 % zemřelých. Naopak nejmenší, 16% meziroční pokles počtu zemřelých, byl zaznamenán v krajích Zlínském a Olomouckém. Zde byl zároveň podíl úmrtí na covid-19 v prvním pololetí roku 2021 pouze pětinový,“ říká Pavel Hájek, vedoucí oddělení informačních služeb Krajské správy ČSÚ pro Středočeský kraj.

„Nejčastější příčinou smrti byla v prvním pololetí roku 2022 chronická ischemická choroba srdeční, která stála za úmrtím 13,5 % zemřelých, tj. za více než 8 tisíc osob. Toto onemocnění přitom stojí v čele žebříčku příčin smrti dlouhodobě s výjimkou prvního pololetí roku 2021, kdy jej vystřídal covid-19. V prvním pololetí roku 2022 se covid-19 v žebříčku umístil na druhé pozici, když byl jako základní příčina smrti určen u 6,4 % úmrtí, tedy u necelých 4 tisíc zemřelých,“ doplňuje Magdaléna Baštecká z oddělení demografické statistiky ČSÚ. Mezi další nejčetnější příčiny smrti patřily v prvních šesti měsících loňského roku stejně jako v předchozích letech srdeční selhání (5,8 % všech zemřelých, tj. 3,5 tisíce) a cévní nemoci mozku (5,5 %, tj. 3,3 tisíce), následované cukrovkou (3,9 %, tj. 2,4 tisíce).

Chronická ischemická choroba měla jakožto základní příčina největší váhu mezi zemřelými nad 85 let, kde zapříčinila 21,2 % všech úmrtí v tomto věku. Zatímco zastoupení chronické ischemické nemoci srdeční mezi příčinami smrti s věkem narůstalo, podíl úmrtí na covid-19 byl v prvním pololetí 2022 ve všech seniorských věcích (u osob starších 65 let) obdobný (6 až 7 %).

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze