Černé zrcadlo je varování, ne návod!

Glosa
Černé zrcadlo je varování, ne návod!
Fotografie: Limitless

Sci-fi antologii černé zrcadlo asi není nutné blíže představovat. Jeho nejrůznější příběhy se zdánlivě odehrávají ve vzdáleném vesmíru nebo čase, ale po odhalení metafory je zcela zřejmé, že příběh vypráví o tom, jak technologie mění jednotlivce i celou společnost. Autoři to zamýšleli jako varování, ale někteří to berou opačně…

Zvolání z nadpisu je obvykle spojováno s románem 1984 do detailu rozebírající fungování totalitního systému a možnosti jeho kontroly nad jednotlivcem. Ačkoli jej George Orwell původně zamýšlel jako varování, jeho analýza byla tak přesná a věcná, že může posloužit úplně opačně – jako návod pro všechny, kteří se snaží prosazovat svou moc, ať už jde o politiky, úředníky nebo šéfy firem. U takových lidí je tento román bezpochyby hned vedle Machiavelliho Vladaře.

V moderní éře literaturu nahradil film a seriály. A právě politika je vedle technologií často zastoupeným tématem. Úplně první díl s názvem The National Anthem ukazuje, jak to dopadá, když se politik nechá ovládat veřejným míněním. The Waldo Moment zase ukazuje, jak je snadné zvítězit ve volbách, když promyšleným způsobem zaútočíte na ty nejnižší lidské pudy.

Z tohoto nejvýše hodnoceného období prvních dvou sezón pochází také epizoda The Entire History of You. Přesně jak název slibuje, točí se jeho děj kolem vynálezu nazvaného „Zrno“ které zaznamenává vše, co člověk během dne vidí nebo slyší. Zatímco v pracovním procesu to může být do jisté míry užitečná pomůcka, celá epizoda se věnuje tomu, jak něco takového může být devastujícího pro mezilidské vztahy, které se neobejdou bez tajemství, zapomínání nebo jiných nedokonalostí, které moderní technika ke škodě věci spolehlivě vyřeší. Poselství je zde poměrně přímočaré a jasné a (pozor, spoiler) celá epizoda končí psychickým a fyzickým rozkladem (konec spoileru).

Všemocný Pedant

I přesto se našli lidé, kteří se něco podobného pokoušejí uvést v život. Už na konci roku se má začít prodávat gadget nazvaný Limitless Pedant, přičemž první slovo z nadpisu je opět odkazem na film Všemocný z roku 2011, tedy stejné doby, jako zmiňovaný díl Černého zrcadla. A aby toho nebylo málo, stojí za ním firma z britských ostrovů, stejně jako jako v úvodu zmiňovaným Černým zrcadlem a 1984.


Po hardwarové stránce funguje malý přívěsek jako chytřejší diktafon. Dokáže rozpoznat, kdy vy nebo někdo s vámi mluví a pak začne nahrávat. Abyste se v tom ohromném množství dat vyznali, přenáší se do cloudu, kde jej analyzuje umělá inteligence.

Pak se údajně můžete chytré aplikace vyptávat na věci jako „Kolik manželka chtěla, abych koupil rohlíků?“ nebo „Kdy říkal šéf, že máme uzávěrku?“. Schopnosti můžete ještě více rozšířit, pokud do počítače nainstalujete aplikaci Rewind a dáte jí přístup například k historii prohlížení, e-mailům nebo kalendáři. Pokud se přenesete přes to, že něco takového představuje přes všechny sliby ohromné bezpečnostní riziko, pak se vás v práci stane s nezbytnou pomocí AI bezkonkurenční superman – to vše za pouhých 99 dolarů za přístroj a dalších dvacet dolarů měsíčně za cloudové služby.

A přesně tak začíná děj již zmiňované epizody: muž zazáří na pracovní pohovoru právě díky tomu, že má na vše pohotově připravenu odpověď, byť není jeho. No, varování jsme dostali, slovy další filmové klasiky „žáci, neolizujte zmrzlé zábradlí…“

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze