Podle očekávané studie WHO koronavirus pravděpodobně neunikl z laboratoře

Podle očekávané studie WHO koronavirus pravděpodobně neunikl z laboratoře
Fotografie: unsplash.com
  • Vědci popsali čtyři nejpravděpodobnější způsoby vzniku koronaviru
  • Nejvíce pravděpodobné je, že virus na člověka přeneslo zvíře

Agentura AP získala od Světové zdravotnické organizace (WHO) zprávu, na kterou mnoho lidí netrpělivě čeká. Studie, na které pracovali vědci z WHO a Číny, uvádí, že je „vysoce nepravděpodobné“, že by virus unikl z laboratoře.

Zveřejnění výsledků už bylo několikrát odloženo. Podle AP opakované odložení vedlo k otázkám, zda se Čína nesnažila zkreslit závěry. Několikrát byla obviněna, zda virus SARS-CoV-2 nebyl uměle vytvořen a neunikl z laboratoře.


Vědci ve zprávě popisují čtyři scénáře původu koronaviru a seřadili je podle pravděpodobnosti. Nejpravděpodobnější je teorie, že virus byl přenesen na člověka jiným zvířetem, než je netopýr. Přímý přenos z netopýrů na člověka vyhodnotili ale jako pravděpodobný. Možný, ale nepravděpodobný, je podle vědců i scénář, že se virus přenesl z obalů mražených potravin. Jako nejméně pravděpodobný se vědcům jeví již zmíněný unik z laboratoře. I přes minimální pravděpodobnost tohoto scénáře se vědci dohodli na dalším zkoumání.

Předseda WHO, Tedros Adhanom Ghebreyesus, obdržel zprávu o víkendu a v úterý bude oficiálně vydána. „Zprávu si přečteme, povedeme diskuze, budeme vstřebávat její obsah a jednat o dalších krocích s členskými státy. Ale jak jsem již řekl, všechny hypotézy jsou stále na stole a z toho, co jsem zatím viděl, vyplývá potřeba dalších úplných a detailnějších studií,“ uvedl na tiskové konferenci v Ženevě Ghebreyesus.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze