Seznamka použila umělou inteligenci na boj s podvodníky. Výsledek je k popukání

Seznamka použila umělou inteligenci na boj s podvodníky. Výsledek je k popukání
Fotografie: Daria Nepriakhina, unsplash.com
  • Americká seznamka Filter Off je stejně jako mnohé jiné zaplavená podvodníky
  • Vytvořila pro ně proto oddělený prostor, kde se setkají jen navzájem se sebou nebo s chatboty
  • Toto řešení přineslo řadu úsměvných momentů

Tu zkušenost má snad každý, kdo se snaží najít partnera v on-line prostoru. Začnete si s někým dopisovat, věci vypadají až moc ideálně, ale brzy se z člověka na druhém konci vyklube někdo, kdo vás chce jenom připravit o peníze. Zatímco dříve byly „hitem“ dívky z chudých ruských poměrů, které potřebovaly peníze na operaci rodičů nebo cestu do Evropy, dnes je to obvykle americký vojenský lékař na nebezpečné misi, který si vždycky najde důvod, proč potřebuje vaše peníze. Podobné případy jsou bohužel zcela běžné i v českém prostředí.

Každá seznamka se nevyhnutelně stane nejen shromaždištěm osamělých duší, ale i podvodníků bažících po jejich penězích. Takový osud potkal i seznamku Filter Off, která se zaměřuje na tzv. rychlorandění v on-line prostoru. Protikovidová opatření a zavřené bary po celém světě jí přihrály velké množství zákazníků. S tím však přišly i problémy, které pro techcrunch.com popsal vedoucí produktového oddělení Brian Weinreich. Ten si jednoho dne všiml neobvykle čilé aktivity okolo účtu, který měl patřit Georgi Clooneymu. Také vám připadá divné, že člověk jeho ražení loví na seznamce pod svým vlastním jménem, navíc v situaci, kdy je ženatý a má dvě malé děti? Přesně tak, skutečným majitelem účtu byl třicátník z Nigérie a asi není potřeba do detailu vypisovat, jak se snažil jméno herce i seznamku zneužít.

Obvyklou reakcí provozovatelů služeb je mazání takových účtů. Jenže je to jako boj s hydrou. Za jeden smazaný účet se jich objeví pět. Všechna další opatření dokázala podvodníky maximálně zdržet, zatímco obtěžovala normální uživatele. Padlo tedy odvážné rozhodnutí o nasazení tzv. „stínového zákazu“, jaký používá například sociální síť Reddit. Podvodníkům je umožněno dále působit na síti, ale v odděleném prostoru. Nesetkají se tak s běžnými uživateli, ale pouze s dalšími podvodníky a s tisíci virtuálními lidmi, které vytvořila a ovládá umělá inteligence.

Zábava jako vedlejší efekt

Přínos takového řešení je zřejmý. Podvodníci žijí poměrně dlouhou dobu v přesvědčení, že snaží „svádět“ skutečné lidi. Tím se zaměstnají a nepředstavují už nebezpečí pro ostatní. Neplánovaným efektem je ale mnoho zábavných situací, které vznikly. V první řadě je to zvýšený počet hlášení od těch, kterým došlo, že něco není v pořádku. Řada podvodníků si podle hesla „zloděj křičí, chyťte zloděje“ stěžuje na to, že je seznamka plná botů.

Daleko vtipnější momenty nastanou ve chvíli, kdy si podvodník svoji situaci neuvědomí nebo dokonce narazí na dalšího podvodníka. To se pak donekonečna přesvědčují, aby peníze nejdříve poslal ten druhý, případně se zaseknou v hádce, čí rodiče jsou více nemocní. Nasazený chatbot není dokonalý a občas tápe v otázce svého pohlaví, na což podvodník pružně reaguje nejistotou ohledně své sexuální orientace. Pokud máte čas, můžete slušně pobavit četbou těchto a dalších podobných konverzací na blogu společnosti.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze