Víte, kdo byl vlastně svatý Valentýn?

Víte, kdo byl vlastně svatý Valentýn?
Fotografie: unsplash.com
  • Valentýn žil ve třetím století a byla mu sťata hlava císařem Claudiem II.
  • Je považován za mučedníka, jelikož byl odsouzen za oddávání křesťanských párů
  • Je patronem zamilovaných, lidí s epilepsií a včelařů

V České republice máme v paměti jako svátek zamilovaných 1. květen. Čím dál více – zejména u mladších – se ale slaví i svatý Valentýn, který připadá na dnešní den. Ačkoliv se říká, že se jedná o americký svátek, svůj původ má v Evropě. Ať už tento svátek ignorujete nebo slavíte, víte, kdo byl svatý Valentýn, v jaké době žil a jak zemřel?

Život svatého Valentýna je dodnes rozporuplný. Podle history.com existují dvě verze. První jej popisuje jako chrámového kněze, kterému byla nedaleko Říma sťata hlava císařem Claudiem II. za to, že pomáhal křesťanským párům se sňatky. Dokázal také uzdravit slepou dceru šlechtice, čímž způsobil, že celá rodina konvertovala ke křesťanství, což jen zpečetilo jeho osud. Druhá historická verze jej popisuje jako biskupa z Terni, který byl umučen Claudiem II. na předměstí Říma taktéž za tajné svatby. Předpokládá se tedy, že šlo o jednu a tu samou osobu, jelikož obě žily ve 3. století a zemřely 14. února.

Podle history.com bylo jméno Valentine ve starověkém Římě velmi oblíbené a historické události ze 3. století jsou velmi útržkovité. Z toho důvodu není jasné, který příběh je skutečný. Jedno je však jasné – svatý Valentýn zemřel jako mučedník, což jakoukoliv oslavu lásky trochu vylučuje. Má se však za to, že před svou smrtí napsal dopis dívce, který podepsal „Váš Valentýn“. Tento svátek je ale také spojován se starším svátkem Lupercalia, jehož Římané slavili 15. února. Jednalo o romantický svátek, kdy ženy psaly svá jména na hliněné tabulky, ze kterých si pak muži vybírali. Spojitost se však nepodařilo potvrdit.

Římskokatolická církev i nyní uznává svatého Valentýna za svatého, ale v roce 1969 byl podle britannica.com odstraněn z římského kalendáře kvůli nedostatku informací o jeho osobě. Je patronem zamilovaných, lidí s epilepsií a včelařů. Zemřel kolem roku 270 našeho letopočtu a pohřben byl na Via Flaminia. Papež Julius I. mu pak nechal nad jeho hrobem vystavět baziliku.

U nás se svátek slaví jako den, kdy si páry vyznávají lásku nejrůznějšími způsoby – od menších dárků, po romantické večeře či žádosti o ruku. V Americe je tento svátek více zakořeněný a je tam zvykem vyměňovat si takzvané valentinky, případně zasílat květiny či cukrovinky. Je tedy jasné, kdo z tohoto svátku profituje nejvíc – obchodníci.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze