Pokud natřete svůj dům speciální bílou barvou, nebudete potřebovat klimatizaci

2
Pokud natřete svůj dům speciální bílou barvou, nebudete potřebovat klimatizaci
Fotografie: Purdue University
  • Barva získala Guinnessův světový rekord
  • Dokáže odrazit 98,1 % světla

Vědci z Purdue University vyvinuli tu nejbělejší bílou barvu, díky které v budoucnu ušetříme za klimatizaci. Tato barva je totiž schopná odrazit 98,1 % světla, za což získala i Guinnessův světový rekord, a díky tomu natřený povrch ochlazuje. V porovnání s klasickými barvami je to výjimečné, protože jiné bílé barvy povrch zahřívají. Na světě už samozřejmě barvy, které teplo odrážejí, jsou, žádná ale povrch doopravdy nechladí.


Pokud vše dobře dopadne, tak by bílá barva mohla hrát důležitou roli ve změně klimatu. Těžko ale říct, kdy a kde bude dostupná. Vědci každopádně svou práci komercializovat chtějí a spojili se se společností, která barvy masově vyrábí a prodává.

Diskuze ke článku
Ivan Hoe
Ivan Hoe
Ok, barva odráží drtivou většinu vlnění, tedy téměř nulová přeměna na teplo... potud dobrý. Ochlazování je ale trošku přitažené za vlasy, a že si v Egyptě kde bývá ve stínu 45 stupňů natřou haciendy na bílo a můžou vyhodit klimatizace je imho úplná zhovadilost🤔... I u nás bývají tropické noci a přes den 35 ve stínu, ani v tak mírném podnebí bych klimatizaci nedoporučoval nahradit jen přetřením fasády (byť by to bylo včetně oken a střech 😉😁)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze