Změny klimatu způsobuje lidská činnost

Změny klimatu způsobuje lidská činnost
Fotografie: unsplash.com
  • Mezivládní panel pro změny klimatu vydal zprávu, která říká, že změny klimatu způsobili lidé
  • Do roku 2040 se planeta ohřeje o 1,5 stupně Celsia
  • To způsobí další přírodní katastrofy

Mezivládní panel pro změny klimatu (IPCC), který spadá pod OSN, vydal zprávu, která může být pro lidstvo posledním varováním. Podle BBC zpráva jednoznačně říká, že za změny klimatu, extrémní vedra, sucha a záplavy mohou právě lidé. Podle vědců se dá katastrofě ještě vyvarovat, ale svět musí jednat rychle. Například velké snížení emisí skleníkových plynů by mohlo pomoci srovnat vysoké teploty na některých místech planety v poslední době.


Zpráva IPCC informuje o změnách klimatu poprvé od roku 2013. Vědci uvedli, že planeta se do roku 2040 ohřeje o 1,5 stupně Celsia v každém případě. Pokud nedojde ke snížení emisí skleníkových plynů, stane se tak ještě dříve. Posledních pět let bylo nejteplejších od roku 1850. Oteplování oceánů a tání ledovců bude pokračovat v příštích desítkách let. Vědci uvedli, že budou stoupat i hladiny moří. V některých oblastech by mohly do roku 2100 stoupnout i o 2 metry a do roku 2150 až o 5 metrů. Tyto změny by mohly ohrozit na životě miliony lidí.

Diskuze ke článku
Alois Lopata
Alois Lopata
Ekoteroristické žvásty a lži, klima se na Zemi mění od jejího vzniku, a to poměrně zásadním způsobem. A nevím o tom, že by např. dinosauři či pračlověk tvořili kromě prdění nějakou zásadní činnost, která by produkovala ty údajně škodlivé emise.
Amalie Cameronova
Amalie Cameronova
Na Zemi (a zřejmě kdekoliv ve vesmíru if applicable) vždy přežily ty druhy, které se dokázaly přizpůsobit. Různé zájmové lobbistické skupiny nás nutí plýtvat prostředky na pokusy o zastavení nezastavitelného a až se na to přijde, zjistíme, že jsme vyčerpali všechny materiální, ekonomické i lidské zdroje na nesmysly a na přizpůsobení nám nezbude nic. Zpochybňuji objektivnost a serióznost IPCC. A není možné si nevšimnout, že nejvíce ekologických aktivit se nekoná tam, kde jsou nejvyšší emise, ale tam, kde z toho plynou nejvyšší zisky. Někdo tvrdí, že urychlený přechod na zelenou energii je příležitostí. Ano, bezpochyby. Příležitostí zjistit, jak fatální důsledky může mít takový omyl ve spojení s energetickou bezpečností. Německo to zjistí brzy. Nemluvě o tom, že všechny tyhle experimenty zaplatí střední třída, zchudne a to přinese další důsledky v podobě politické nestability. Nakonec začnou hořet města. A ne jen Paříž nebo Malmö. A nebude to globální oteplení o 2°C, které je zapálí. I když pokud se voda ohřívá postupně, žába z hrnce nevyskočí. Kdo ví.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze