Polaris Dawn odstartovala! Již brzy se uskuteční první komerční výstup do vesmíru

Polaris Dawn odstartovala! Již brzy se uskuteční první komerční výstup do vesmíru
Fotografie: Polaris Dawn
  • Raketa Falcon 9 vzlétla v 11:23 SELČ z Kennedyho vesmírného střediska na Floridě
  • Po 12 minutách dosáhla kapsle Dragon oběžné dráhy
  • Posádka stráví ve vesmíru pět dní, během kterých dva astronauti provedou výstup do vesmíru

Dnes v 11:23 středoevropského času odstartovala soukromá mise Polaris Dawn, kterou financuje miliardář Jared Isaacman. Raketa Falcon 9 vzlétla po několika odkladech kvůli špatnému počasí z Kennedyho vesmírného střediska na Floridě. Čtyřčlenná posádka v kapsli Dragon zamířila na oběžnou dráhu Země, kde dva astronauti podniknou vůbec první komerční výstup do vesmíru.

Start proběhl přesně dle plánu a přibližně po 12 minutách se kapsle odpojila od druhého stupně rakety a dosáhla oběžné dráhy Země. Ve vesmíru zůstane posádka pět dní a poté přistane zpět u pobřeží Floridy. Výstup do vesmíru by měl proběhnout třetí den mise, zatím není jasné, zda bude vysílán živě. Do vesmíru vystoupí Jared Isaacman, který misi financoval, a Sarah Gillisová. Všichni astronauti se však budou muset obléci do skafandrů, jelikož kapsle nedisponuje přechodovou komorou a celá kapsle tak bude vystavena vakuu.

Nebyli bychom na této cestě bez vás všech 14 000, kteří jste zpátky doma, a všech ostatních, kteří nám fandí. Vážíme si toho. Teď se dáme do práce,“ uvedl podle space.com po startu Isaacman řídícímu středisku SpaceX. Posádka by měla dosáhnout maximální výšky 1 400 km nad Zemí, kde provede několik oběhů okolo Země, během kterých provede i pár experimentů. Výstup do vesmíru bude zahájen ve výšce asi 700 km nad Zemí. I tato výška je ale o několik stovek km výše, než je Mezinárodní vesmírná stanice, která se nachází v průměrné výšce 400 km nad Zemí.


Jared Isaacman se do vesmíru již podíval, a to v roce 2021 v rámci mise Inspiration4. Ostatní členové dnes letěli poprvé. Kromě Isaacmana, který misi velí, se v kapsli nachází Scott Poteet, který slouží jako pilot mise. Sarah Gillisová a Anna Menonová slouží jako specialistky mise a pracují pro společnost SpaceX. Cílem mise je také vybrat finanční prostředky pro Dětskou výzkumnou nemocnici St. Jude, která se zaměřuje na léčbu rakoviny u dětí.

Během mise by se mělo provést na 40 vědeckých experimentů, včetně otestování laserové komunikace Starlink, která bude potřebná při misích na Měsíc. Astronauti na sobě budou mít také zcela nové skafandry EVA od SpaceX, které jsou doposud nejmodernější. Celý výstup do vesmíru bude trvat přibližně dvě hodiny, většinu času však zabere odtlakování a dotlakování kabiny.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze