Posádka Crew-9 dorazila k ISS i přes anomálii na druhém stupni rakety Falcon 9

Posádka Crew-9 dorazila k ISS i přes anomálii na druhém stupni rakety Falcon 9
Fotografie: NASA
  • Raketa Falcon 9 dopravila posádku v kapsli na správnou oběžnou dráhu
  • Po odpojení však došlo k anomálii a část rakety dopadla na jiné místo, než bylo plánováno
  • SpaceX pozastavila všechny starty raket, dokud nezjistí příčinu

Dvoučlenná posádka mise Crew-9 odstartovala v sobotu na vrcholu rakety Falcon 9 a včera v noci se úspěšně připojila k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) a později oba astronauti vstoupili na palubu a stali se dalšími členy Expedice 72. Start byl posunut kvůli hurikánu Helene, ale jelikož kosmodrom Cape Canaveral Space Force Station nezasáhl, mohla posádka odstartovat. Během letu však došlo k anomálii, která pozastavila starty raket Falcon 9.

Ačkoliv posádka nebyla v ohrožení, SpaceX chce vědět, z jakého důvodu k anomálii došlo. Podle space.com raketa umístila kapsli na správnou oběžnou dráhu, ale druhý stupeň rakety po odpojení kapsle nedopadl do oceánu na plánované místo. „Po dnešním úspěšném startu Crew-9 byl druhý stupeň Falconu 9 zlikvidován v oceánu, jak bylo plánováno, ale došlo ke spálení mimo nominální deorbitu. Výsledkem bylo, že druhý stupeň bezpečně přistál v oceánu, ale mimo cílovou oblast,“ uvedla SpaceX na sociální síti X.

SpaceX tak prozatím uzemnil veškeré rakety Falcon 9 a lety obnoví až poté, co zjistí příčinu. Za poslední měsíce je to již třetí incident, který společnost vyšetřuje. V červenci kvůli úniku kapalného kyslíku na horním stupni rakety došlo k tomu, že satelity Starlink nebyly vypuštěny ve správné výšce a došlo k jejich ztrátě. Na konci srpna pak nedokázal první stupeň přistát na určené místo, samotná mise však byla úspěšná. V předchozích případech se ale jednalo o mise bez posádky.


Na ISS dorazil astronaut NASA Nick Hague a kosmonaut Roskosmosu Alexandr Gorbunov. Zbývající dvě místa zůstala volná pro astronauty Butche Wilmora a Suni Williamsovou, kteří přiletěli na ISS v červnu v kapsli Starliner. Ta se ale na začátku září odpojila od vesmírné stanice bez posádky, jelikož bylo vyhodnoceno, že není pro astronauty bezpečná. Dvojice si tak pobyt na ISS prodlouží na osm měsíců, což je o dva měsíce déle, než je běžná rotace posádky.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze