Mise Europa Clipper odstartuje už 10. října. Najde kosmická loď důkazy o životě?

Mise Europa Clipper odstartuje už 10. října. Najde kosmická loď důkazy o životě?
Fotografie: NASA
  • Sonda odstartuje na raketě Falcon Heavy od SpaceX z Kennedyho vesmírného střediska na Floridě
  • Na oběžnou dráhu Jupitera by měla vstoupit v dubnu roku 2030
  • K povrchu Europy se přiblíží nejblíže na 25 kilometrů

Mise Europa Clipper od NASA je velmi důležitou vesmírnou cestou pro hledání mimozemského života v naší Sluneční soustavě. Kosmická loď odstartuje už 10. října z Kennedyho vesmírného centra na Floridě, na vrcholu rakety Falcon Heavy od SpaceX. NASA chce zjistit, zda se pod kilometry tlustou ledovou krustou nachází svět, který by mohl podporovat život.

Kosmická loď ponese celkem devět přístrojů, které budou pracovat synchronně a sbírat data a snímky. Kamery na sondě budou Europu mapovat v doposud nejlepším rozlišení, spektrograf zase dokáže určit složení atmosférických plynů a povrchových materiálů Europy. Dalšími přístroji je magnetometr, plazmový přístroj, radar, spektrometr a prachový analyzátor.

Po startu bude kosmické lodi trvat téměř šest let, než se dostane k Jupiteru a vstoupí na jeho oběžnou dráhu. Pokud půjde vše podle plánu, stane se tak v dubnu 2030. Během mise provede sonda na 50 blízkých průletů kolem Europy, během kterých bude povrch měsíce studovat. Nejblíže by se měla podle popisu mise proletět pouhých 25 km nad jeho povrchem.


Europa je jedním z mnoha Jupiterových měsíců a již delší dobu se o ni vědci zajímají. Její povrch je totiž pokryt ledovou krustou, pod níž se ale pravděpodobně nachází obrovský oceán slané vody. Podle odhadů je zde dvakrát více vody, než mají všechny naše oceány. Ačkoliv se Europa nachází daleko od Slunce a její povrch je zcela zamrzlý, blíže k jádru už by mohly být vhodné podmínky pro život. Alespoň ten mikrobiální. NASA má od této mise velká očekávání a věří, že by Europa Clipper mohla být první misí, která by vedla k odhalení mimozemského života.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze