Polaris Dawn odstartuje 26. srpna. Posádka provede první soukromý výstup do vesmíru

Polaris Dawn odstartuje 26. srpna. Posádka provede první soukromý výstup do vesmíru
Fotografie: Polaris Dawn
  • Misi financuje Jared Isaacman, který letěl do vesmíru poprvé v roce 2021
  • Kromě něj do vesmíru poletí Scott Poteet, Sarah Gillisová a Anna Menonová
  • Kapsle Dragon vyletí do výšky 700 km, kde posádka provede výstup do vesmíru

Už jen necelý týden zbývá do startu soukromé mise Polaris Dawn, kterou financuje miliardář Jared Isaacman. Čtyřčlenná posádka podle space.com dorazila včera do Kennedyho vesmírného střediska na Floridě pilotovanou malou letkou kaskadérských tryskáčů, které Isaacman vlastní. Po jednom pak tryskáče přistávaly na ranveji, která dříve sloužila pro návraty raketoplánů.

Tato mise bude již druhou, kterou bude financovat. V roce 2021 letěl do vesmíru v rámci mise Inspiration4 – to byla vůbec první soukromá mise do vesmíru. Během pobytu ve vesmíru se také miliardáři podařilo vybrat 250 milionů dolarů pro Dětskou výzkumnou nemocnici St. Jude v Memphisu, a i tentokrát chce během mise vybrat finance na dobročinné účely.

Soukromé mise už nejsou ničím výjimečným, ale tato si připíše další prvenství – první soukromý výstup do vesmíru. Posádka odstartuje za pomoci rakety Falcon 9 v kapsli Dragon a poletí do výšky 700 km nad Zemí, kde následně vystoupí do vesmíru se skafandry EVA od SpaceX. Skafandry jsou nově vylepšené a obsahují například nejmodernější helmový head-up a kameru a jsou vyrobeny z nových textilií, které lépe regulují teplotu. Podle popisu mise posádka také jako první otestuje laserovou komunikaci Starlink ve vesmíru, která bude důležitou součástí budoucích misí na Měsíc a Mars.


Start je naplánován na 26. srpna a kromě Isaacmana, který bude misi velet, poletí Scott Poteet, který bude sloužit jako pilot mise, Sarah Gillisová a Anna Menonová. Obě pracují pro SpaceX jako hlavní inženýrky vesmírných operací a budou sloužit jako specialistky mise. Tento vesmírný let bude prvním ze tří plánovaných misí v rámci programu Polaris. „Každá z těchto misí bude naplněna řadou cílů, které mají urychlit vizi SpaceX učinit život multiplanetárním, ale vždy se můžete spolehnout – stejně jako u této mise – že využijeme každý kousek času dostupného pro vědu a výzkum a také podporu Dětské výzkumné nemocnice St. Jude,“ řekl Isaacman.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze