Zítra startuje Polaris Dawn: Cílem je historicky první komerční výstup do vesmíru

aktualizováno
Zítra startuje Polaris Dawn: Cílem je historicky první komerční výstup do vesmíru
Fotografie: Polaris Dawn
  • Raketa Falcon 9 odstartuje z Kennedyho vesmírného střediska na Floridě v 9:38 SELČ
  • Kapsle Dragon vynese čtyřčlennou posádku do výšky 700 km nad Zemí
  • Jared Isaacman a Sarah Gillisová provedou jako první komerční výstup do vesmíru

Aktualizováno 27. 8. 2024

Společnost SpaceX se rozhodla odložit start nejméně o 24 hodin kvůli úniku helia. Uvedla to na svých stránkách na sociální síti X. Ačkoliv helium není v raketách Falcon využíváno jako palivo, slouží pro natlakování palivového potrubí. Tým si tak dal více času na prozkoumání úniku a posádka nadále zůstává v karanténě před odletem. Pokud by bylo potřeba dalšího odkladu, je možnost startu i 29. srpna. Čas startu SpaceX nezměnil, jen prodloužil startovací okno na čtyři hodiny. Další pokud tedy proběhne zítra v 9:38 SELČ.

Původní informace z 26. 8. 2024

Soukromá mise financovaná miliardářem Jaredem Isaacmanem odstartuje zítra ráno středoevropského času z Kennedyho vesmírného střediska na Floridě. Mise Polaris Dawn bude obsahovat vůbec první komerční výstup do vesmíru. Do vesmíru se čtyři astronauti dostanou za pomoci rakety Falcon 9 a kapsle Dragon od společnosti SpaceX. Start je naplánován na 9:38 SELČ, ale podle popisu mise začne živé vysílání už 3,5 hodiny před startem, a to na sociální síti X SpaceX.

Posádku tvoří velitel mise Jared Isaacman, pilot mise Kidd Poteet a dvě specialistky mise Sarah Gillisová a Anna Menonová, která bude sloužit zároveň i jako lékařský důstojník. Obě ženy jsou zároveň zaměstnány u SpaceX a stane se tak poprvé, co zaměstnanci společnosti odstartují do vesmíru. Kromě Isaacmana, který se do vesmíru podíval poprvé v roce 2021 v rámci mise Inspiration4, bude pro ostatní členy posádky tento let prvním vesmírným.

Kosmická loď Dragon již dříve absolvovala mise Crew-1 a Inspiration4. Pro Falcon 9 bude zítřejší start čtvrtým – předtím zahájil start Crew-8 a dvě mise Starlink. Posádka se v kapsli dostane na nejvyšší oběžnou dráhu Země a dostane se tak nejdále do vesmíru od dob Apolla. Ve výšce přibližně 700 km nad Zemí vystoupí Jared Isaacman a Sarah Gillisová do vesmíru.


Podle space.com by k výstupu mělo dojít třetí den mise. I zbývající členové posádky si však oblečou zcela nové skafandry od SpaceX, jelikož kapsle nedisponuje přechodovou komorou, a tudíž ve chvíli, kdy se otevře poklop, bude celý vnitřek kapsle vystaven vakuu. Kdy přesně bude výstup do vesmíru proveden, zatím nebylo uvedeno, ale celá akce by měla trvat – včetně opětovného natlakování kapsle – přibližně dvě hodiny. Astronauti tak stráví ve vesmíru přibližně jen 15 až 20 minut. Kromě toho bude posádka po celý čas ve vesmíru provádět nejrůznější experimenty a také jako první ve vesmíru otestuje laserovou komunikaci Starlink.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze