Posledním hitem TikToku je zlatá rybka, která umí řídit auto

Posledním hitem TikToku je zlatá rybka, která umí řídit auto
Fotografie: Ahmed Zayan, unsplash.com
  • Vědci zkoumali schopnost ryb učit se
  • Ryba se dokáže zorientovat i v prostředí, které pro ni není přirozené
  • Svými pohyby tak řídí vozítko, kterým si dojede pro pamlsek
  • Zvládne se i vyhýbat překážkám

Sociální sítě přetékají snímky a záběry roztomilých psů, koček a dalších domácích mazlíčků, kteří předvádějí neuvěřitelné kousky. Člověk by si mohl myslet, že v tomto ohledu viděl už vše a nic ho nemůže překvapit, ale zlatá rybka v akváriu, která řídí auto – troufáme si tvrdit, že nic podobného tady ještě nebylo.

@motive_future Would you get this for your goldfish? #science #technology #fyp #micromobility ♬ Love You So - The King Khan & BBQ Show

A zároveň jde o seriózní výzkum, který běží na Ben-Gurionově univerzitě v Negevu v Izraeli. Jeho smyslem není získání rekordního počtu lajků, ale zkoumání, jakým způsobem se organismy učí.

Orientace je základ

Mnoho zvířat, včetně zlatých rybek, se musí pečlivě orientovat ve svém prostředí, aby našla potravu a úkryt. V případě ryb to zahrnuje vyhýbání se překážkám, zejména v prostředí korálových útesů, kde ryby musí plavat kolem a optimalizovat svou trasu, aby se vyhnuly nárazu do útesu. Vědci z Ben-Gurionovy univerzity chtěli zjistit, zda je možné naučit ryby navigovat s podobnou přesností i na souši. Protože ryby nemohou přežít mimo vodu, byl vytvořen systém, který přenáší pohyby rybky na vnější zařízení.

Zlatou rybku můžete cvičit podobně jako psa s přispěním pozitivní motivace, konkrétně pamlsku. Rybku tak můžete naučit, že když bude plavat určitým směrem, dostane za odměnu něco dobrého. Zpočátku rybka plavala kolem, aniž by vytvořila nějaký vzorec; chovala se nevyzpytatelně a bez jakéhokoli plánu jako každá zlatá rybka v akváriu. Prvním krokem bylo navést ji směrem k jídlu, což šlo překvapivě snadno.

Dalším krokem bylo, aby vědci naučili zlatou rybku rozpoznávat své prostředí a rozhodovat se podle toho, co ji čeká. Za tímto účelem se vědci rozhodli umísti kus růžového kartonu na podlahu daleko od ryby. Kdykoli ryba čtverec úspěšně přejela, byla odměněna pamlskem. Nějakou dobu to trvalo, ale ryba to zvládla a po několika dnech byla schopna plavat přímo za růžovým kartonem a rovnou pro pamlsek. To vědce přimělo k vytvoření něčeho podobného překážkové dráze s věcmi, kterým se musí vyhýbat. Nakonec to všech šest ryb zvládlo a vrhly se hned pro odměnu.

Učit se mohou všichni

Výsledky výzkumného týmu z Izraele naznačují, že ryby jsou skutečně schopné učit se a orientovat se v novém prostředí, které se nepodobá jejich přirozenému prostředí. Studie však ještě není u konce. Dalším krokem je, aby se ryby orientovaly mimo místnost v areálu školy a přizpůsobily se novým podmínkám podobně jako lidé.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze