Společnost Neuralink patřící Elonu Muskovi přiznala smrt 8 pokusných zvířat

Společnost Neuralink patřící Elonu Muskovi přiznala smrt 8 pokusných zvířat
Fotografie: Neuralink
  • Neuralink přiznal usmrcení 8 zvířat při testech mozkových čipů
  • Lékařský výbor pro zodpovědnou medicínu tvrdí, že zemřelo nejméně 15 opic
  • Firma chce letos zahájit testy na lidech

Společnost Neuralink byla založena v roce 2016 a pracuje na mozkových čipech, aby dosáhla spojení člověka s umělou inteligencí. Společnost nyní přiznala, že během zkoušek mozkových čipů muselo podstoupit eutanazii 8 zvířat, avšak dodala, že při pokusech netrpěla. Lékařský výbor pro zodpovědnou medicínu (PCRM) minulý týden vyjádřil obavy o nedostatečnou péči o zvířata a tvrdí, že nejméně 15 opic s implantovaným mozkovým čipem zemřelo během zkoušek, ačkoliv Neuralink tvrdí, že zvířat bylo usmrceno 8.

Neuralink uvedl, že testy musejí být nejdříve provedeny na zvířatech a teprve poté mohou být eticky testovány na lidech. Dle independent.co.uk první testy na lidských dobrovolnících plánuje společnost už letos. „V Neuralink jsme absolutně odhodláni pracovat se zvířaty tím nejhumánnějším a nejetičtějším možným způsobem,“ uvedla firma. Zveřejnila také snímky, v jakých podmínkách žijí laboratorní zvířata a tvrdí, že 150krát převyšují normy pro životní prostor.


Ohledně 8 usmrcených zvířat společnost uvedla, že dvě zemřela plánovaně pro získání důležitých dat a šest v důsledku chirurgických komplikací, selhání přístrojů nebo infekce. „Také se těšíme na den, kdy zvířata již nebudou pro lékařský výzkum nezbytná,“ uvedl Neuralink. Navzdory těmto informacím firma dodala, že má akreditaci od Mezinárodní asociace pro hodnocení a akreditace péče o laboratorní zvířata (AAALAC).

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze