Vědec naučil laboratorní krysy hrát Doom

1
Vědec naučil laboratorní krysy hrát Doom
Fotografie: Viktor Tóth, medium.com
  • Hlodavci ovládají počítačovou hru pomocí speciálního zařízení
  • Jako motivace slouží sladká voda
  • Dokáží se tak ve hře pohybovat i střílet

Doom je hra, která má v historii tohoto oboru své nezpochybnitelné a výsadní místo. Není tedy divu, že i po skoro třiceti letech od uvedení stále inspiruje lidi k překonávání možností. Obvykle to vypadá tak, že se znalci výpočetní techniky předhánějí v bizarnosti zařízení, na kterém lze tuto hru spustit.

Neurovědec Viktor Tóth šel ještě dál a tentokrát se nesoustředil na zařízení, ale na hráče. Lidi vystřídala zvířata, konkrétně laboratorní krysy, které vědec pojmenoval Carmack, Romero a Tom, což jsou zakladatelé ID softu, tedy společnosti, která stvořila Doom.

krysa Doom

Pro ovládání pohybu slouží polystyrenová koule, po níž hlodavci upevnění v popruhu běhají. Jejich pohyb se pak soustavou čidel přenáší na pohyb na obrazovce. Jedná se o podobný systém jako u původních počítačových myší s kuličkou. Aby krysa pochopila, co se po ní chce, dostávala za splnění úkolu pamlsek v podobě sladké vody.

Podobně se ovládá i střelba. Pro její aktivaci slouží gesto, které krysy často dělají, a to spojení předních tlapek. Výsledkem je pak video, kdy hlodavec proběhne koridorem a během toho střelí nepřítele, který mu stojí v cestě – skoro jako profesionální hráč.

Diskuze ke článku
Jin Dra
Jin Dra
To je ale blbost! za prvé to není krysa , ale laboratorní potkan! za druhé naučil hrát Doom.....tak to asi těžko...to co je v ukázce je pouze pohyb vpřed, kdy je za pomocí D.editoru udělaná chodba a nic víc a kde Imp stojí staticky...chtěl bych vidět jak se ten potkan pohybuje do stran....za třetí to není vědec , ale youtuber! ( magor jako magor) A za čtvrté mělo by to být na titulce časopisu TIME! :)))))).......... A příště článek? " Geniální krysy si zabraly ostrov s jadernou elektrárnou a chystají se na lidský holokaust!"

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze