Teploty na mnoha místech světa překročí 40 °C

Teploty na mnoha místech světa překročí 40 °C
Fotografie: unsplash.com
  • Varování před vysokými teplotami platí pro většinu Itálie, severovýchodního Španělska, Chorvatska, Srbska, jižní Bosny a Hercegoviny a Černé Hory
  • Velice nebezpečné jsou vysoké noční teploty, kdy se tělo nestihne zotavit z přetrvávajícího tepla
  • Jedním z největších zdravotních rizik spojených s horkem je růst srdečních příhod a úmrtí

Dnešní svět čelí mnoha výzvám, ale jedna z nejpalčivějších je rostoucí hrozba extrémních teplotních vln. Nedávné zprávy a data, které byly zveřejněny Světovou meteorologickou organizací (WMO), ukazují na nebezpečně rostoucí trend přesahujících 40 stupňů Celsia na mnoha místech světa. Jak se svět stává stále teplejším, důsledky mohou být katastrofální pro zdraví, životní prostředí a ekonomiku. Varování před vysokými teplotami platí pro většinu Itálie, severovýchodního Španělska, Chorvatska, Srbska, jižní Bosny a Hercegoviny a Černé Hory. Středozemní ostrov Sardinie dosáhl 44 °C a v Římě bylo v úterý naměřeno 40 °C.

Dne 18. července 2023 vydala WMO varování, že extrémní teploty očekávají různé kontinenty a mohou vést k závažným důsledkům. Od Saharské pouště po Austrálii a od Indie po Kalifornii jsou země po celém světě svědky nezvyklých a nebezpečně vysokých teplot. „Opakující se vysoké noční teploty jsou zvláště nebezpečné pro lidské zdraví, protože tělo není schopno se zotavit z přetrvávajícího tepla. To vede ke zvýšenému počtu případů srdečních infarktů a úmrtí,“ uvedl pro reuters.com expert WMO na extrémní vedra John Nairn.

V průběhu posledních desetiletí byla sledována neustálá tendence zvyšování globálních teplot, což je způsobeno hlavně lidskou činností a vypouštěním emisí skleníkových plynů do ovzduší. Tento jev vede ke změnám klimatu, které jsou způsobovány především skleníkovými plyny, jako je oxid uhličitý, metan a oxid dusný. Tyto plyny zadržují teplo v atmosféře, což vede ke globálnímu oteplování.


Důsledky extrémních teplot jsou mnohostranné a způsobují zdravotní, ekologické a hospodářské problémy. Jedním z největších zdravotních rizik je růst srdečních příhod a úmrtí spojených s horkem. Lidé, zejména ti starší a chronicky nemocní, jsou náchylnější k negativním účinkům extrémního tepla. Zvýšené riziko dehydratace, úpalu a úmrtí může být fatální, pokud nebudou přijata vhodná preventivní opatření.

Navíc, vyšší teploty mohou mít devastující dopad na ekosystémy a biodiverzitu. Mnoho živočichů a rostlin nemusí být schopné přežít v extrémně horkých podmínkách, což může vyústit v úbytek druhů a změnu struktury ekosystémů. Hospodářství také čelí nákladům spojeným s extrémním teplem. Zemědělství a potravinářský průmysl mohou čelit nižším výnosům a snížené kvalitě plodin, což vede k vyšším cenám potravin. Turistický ruch, který se spoléhá na atraktivní klimatické podmínky, může být narušen kvůli nepříjemným podmínkám.

Abychom se vyrovnali s rostoucí hrozbou extrémních teplot, musíme urychleně jednat a zajistit udržitelnou budoucnost. Jeden z klíčových kroků je snížení emisí skleníkových plynů omezováním spalování fosilních paliv a investic do obnovitelných zdrojů energie. Tato opatření by měla být prováděna nejen na mezinárodní úrovni, ale také v každé zemi i u jednotlivců.

Důležité je také zlepšit preventivní opatření a informovat veřejnost o rizicích spojených s extrémním teplem. Opatření zahrnují včasná varování veřejnosti, poskytování bezpečných míst pro ochlazení, udržování hydratace a minimalizaci fyzické aktivity během nejteplejších hodin dne. Zajistit ochranu zranitelných skupin obyvatelstva je klíčovým prvkem v boji proti následkům extrémního tepla.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze