Přeočkování proti koronaviru by mohlo v Česku začít už příští týden

Přeočkování proti koronaviru by mohlo v Česku začít už příští týden
Fotografie: unsplash.com
  • Čtvrtá posilovací dávka je určená hlavně lidem starším 60 let a dalším dospělým, kteří trpí vážnou nemocí
  • Očkování příští týden začne, pokud ho schválí SÚKL, EMA a WHO
  • Nejdříve se bude očkovat na místech, kde není nutná registrace

Už příští týden by mohlo začít přeočkování čtvrtou posilující dávkou proti koronaviru. Informoval o tom ministr zdravotnictví Vlastimil Válek ve čtvrtek na tiskové konferenci po jednání vlády. Tento krok ale musí nejdříve schválit Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL), Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA) a Světová zdravotnická organizace (WHO). Ministr očekává schválení dnes.

„Když v pátek dostaneme všechna schválení, tak by se od příštího týdne mohlo oficiálně začít očkovat. Nejen u nás, ale všude v EU, a nejen na nějaké výjimky, ale standardním způsobem,“ uvedl Vlastimil Válek.


Podle ministra by bylo nejlepší, kdyby se nejdříve začalo očkovat na místech, kam není potřeba se předem registrovat. V brzké době by mohli začít objednávat vakcíny také praktičtí lékaři. Rezervační systém na zbylá očkovací místa by měl být spuštěn do konce srpna. „Teď bych chtěl umožnit těm, kdo například cestují do rizikových destinací, nebo jsou starší a bojí se, případně jsou z regionu, kde je vyšší výskyt viru, typicky Praha, aby se mohli naočkovat,“ dodal Vlastimil Válek.

Ministr zdravotnictví uvedl, že přeočkování je doporučené hlavně lidem starším 60 let a všem dospělým, kteří trpí například cukrovkou, poruchami imunity nebo pacientům po transplantaci. Časový odstup mezi dávkami by měl být alespoň šest měsíců. Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek na tiskové konferenci opět doporučil nošení ochrany dýchacích cest ve veřejné dopravě a ve zdravotnických zařízeních.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze