Vědci objevili novou subvariantu koronaviru BA.2.75

Vědci objevili novou subvariantu koronaviru BA.2.75
Fotografie: unsplash.com
  • Nová varianta nazývaná kentaur byla poprvé objevena na začátku května v Indii
  • ECDC zařadilo BA.2.75 na seznam variant, které je potřeba sledovat

Virologové objevili novou subvariantu omikronu, která se mezi lidmi šíří velmi rychle. Poprvé byla objevena v Indii na začátku května. Varianta BA.2.75 také nazývaná kentaur se šíří i v dalších zemích. První případy hlásí Spojené království, USA, Austrálie, Německo nebo Kanada. Podle theguardian.com ve Spojeném království počet nově nakažených výrazně roste.


Evropské středisko pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) BA.2.75 zařadilo 7. července na seznam variant, které je potřeba sledovat. To by mohlo znamenat, že je nakažlivější a mohla by způsobovat vážnější průběh nemoci. Důkazů je ale zatím málo. Novou variantu pozorně sleduje také Světová zdravotnická organizace (WHO). Zatím ale také nemá dostatečné množství vzorků k posouzení vážnosti situace.


BA.2.75 se vyvinula z varianty BA.2. Navíc má ale osm dalších mutací ve spike proteinu ve srovnání s BA.2. Tyto mutace vyvolávají u vědců obavy. „To by mohlo znamenat, že má výhodu oproti ostatním variantám,“ uvedl Dr. Stephen Griffin, virolog z University v Leedsu.

„Nejde ani tak o přesné mutace, ale o počet a kombinace. Je těžké předpovědět dopad tolika mutací, které jsou pohromadě. Dodává to viru na divokosti. Rozhodně se jedná o potenciálního nástupce BA.5,“ uvedl Dr. Tom Peacock, virolog z Imperial College London, který jako první označil omikron za potenciální problém již v listopadu 2021.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze