Proběhl první let s elektrifikovaným wingsuitem za podpory BMW i

Proběhl první let s elektrifikovaným wingsuitem za podpory BMW i
Fotografie: press.bmwgroup.com
  • Hnací jednotka létajícího obleku Electrified Wingsuit by BMW i je tvořena dvojicí zapouzdřených karbonových vrtulí, z nichž je každá poháněna elektromotorem o výkonu 7,5 kW a dosahuje přibližně 25 000 ot/min
  • Celkový výkon 15 kW je k dispozici po dobu přibližně 5 minut
  • Elektrický wingsuit umožní skydiverům dosáhnout rychlosti více než 300 km/h

Elektrická mobilita od BMW i se dostává do třetí dimenze. V rámci události #NEXTGen 2020 představí BMW Group první systém elektrického pohonu pro létající oblek (tzv. wingsuit), který mnoho staletí starý sen o létání realizuje zcela novým způsobem. Inovativní hnací modul nově navrženého létajícího obleku byl vyvinut v rámci spolupráce mezi BMW i, společností Designworks a profesionálním letcem s wingsuity, Rakušanem Peterem Salzmannem. Jeho první let s elektrifikovaným wingsuitem Electrified Wingsuit by BMW i byl vizuálně zachycen v propracovaném videu. Spektakulární film, který bude možné poprvé vidět v rámci události #NEXTGen 2020, působivým způsobem ukazuje, jak technologie BMW eDrive umožňuje vnášet změny do zážitků souvisejících s individuální mobilitou nejen na silnicích.

V rámci události #NEXTGen 2020 BMW Group představí mnoho způsobů, jimiž jde společnost vstříc změnám v globálním automobilovém sektoru. Budou představeny iniciativy a spolupráce, v jejichž rámci dochází k intenzivní výměně informací mezi spolupracujícími společnostmi, které jsou lídry ve svých oborech. BMW Group zde současně představí nové produkty, inovativní technologie a nové koncepty budoucí individuální mobility.

BMW wingsuit

Kompaktní hnací systém

Dlouhodobé zkušenosti značky BMW i jsou nyní využity mimořádně inovativním způsobem. Výsledkem je extrémně výkonný, kompaktní a lehký pohon, stejně jako pokrokový systém uchování elektřiny, vytvářející unikátní zážitky s novým Electrified Wingsuit by BMW i. Hnací jednotka létajícího obleku Electrified Wingsuit by BMW i je tvořena dvojicí zapouzdřených karbonových vrtulí, z nichž je každá poháněna elektromotorem o výkonu 7,5 kW a dosahuje přibližně 25 000 ot/min. Celkový výkon 15 kW je k dispozici po dobu přibližně 5 minut. Řešení hnací jednotky a také celého obleku je výsledkem spolupráce mezi Peterem Salzmannem a kreativním týmem společnosti Designworks. Tato dceřiná společnost BMW Group, spolupracující se značkou BMW i, je aktivní také mimo automobilový sektor.

BMW wingsuit

Od první myšlenky létajícího obleku s elektrickou podporou a jeho alpské premiéry uplynuly tři roky. Během té doby Peter Salzmann, BMW i a Designworks společně pracovali na technických detailech hnacího systému. Do přední části wingsuitu je integrovaná jednotka s dvojicí vrtulí a baterií. Významnou součástí vývoje bylo testování v aerodynamickém tunelu BMW Group v Mnichově.

Skok z helikoptéry, letecká technika BMW eDrive, přistání na padáku.

Projekt elektrického létajícího obleku Electrified Wingsuit by BMW i se zrodil v hlavě Petera Salzmanna, který chtěl posunout na novou úroveň vlastnosti wingsuitu. Tento 33letý Rakušan je svojí profesí instruktor létání ve wingsuitu a skydivingu. Současně se kromě toho zabývá kaskadérstvím. Při skocích z útesů nebo letadel Salzmann používá oblek s látkou nataženou mezi rukama a nohama, která funguje podobně jako padák a umožní mu zásluhou rychlosti klesání dosáhnout horizontálního letu. Na jeden výškový metr lze uletět až tři metry horizontálně. Wingsuity umožňují skydiverům dosáhnout rychlosti více než 100 km/h.

Cílem elektrického pohonu je zlepšení schopností wingsuitu, který je díky tomu schopen uletět větší vzdálenost. Po aktivaci zažije pilot intenzivní akceleraci, která jej zrychlí na rychlost přesahující 300 km/h. První let s oblekem Electrified Wingsuit by BMW i Salzmann uskutečnil skokem z vrtulníku společně se dvěma dalšími kolegy nad vrcholky hor v Rakousku. Ihned po výskoku trojice pilotů utvořila formaci ve směru horského masivu. Zásluhou elektrického pohonu Salzmann akceleroval rychleji než jeho kolegové a byl schopen strmým letem překonat jeden z vrcholů masivu. Pro další zatáčce se následně připojil ke svým kolegům a klouzavým letem pokračovali kolem hory. Poté všichni tři otevřeli padáky a přistáli na domluveném místě.

BMW wingsuit

I po úspěšné premiéře nepřestávají Peter Salzmann a experti BMW i a Designworks pracovat na vývoji prvního elektrického wingsuitu. Rakušan je přesvědčen, že technice elektrického pohonu nebude patřit pouze budoucnost na silnicích, ale také ve vzduchu. Pro něj je projekt Electrified Wingsuit by BMW i ideální ukázkou toho, jak se mohou dříve nedostižné sny stát zásluhou elektrické mobility skutečností.

tisková zpráva,
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze