Proteus je první plně autonomní robot pro sklady Amazonu

Proteus je první plně autonomní robot pro sklady Amazonu
Fotografie: Amazon
  • Zvládne se pohybovat ve skladu a plnit různé úkoly
  • Cardinal je robotické rameno, které zvládne zdvihat až 50 kg
  • Umělá inteligence se postará o skenování štítků pouze pomocí kamery
  • Amazon tak chce zvýšit bezpečnost, ale i řešit přicházející personální krizi

Poslední dobou se intenzivně mluví o tom, že by část práce některých zaměstnanců mohli zastat roboti. Robotizace sice intenzivně probíhá, ale mnohé činnosti jsou natolik komplexní, že roboti mohou řešit jenom jejich část. Platí to prozatím i o takových profesích jako skladník v Amazonu – pracovní a platové podmínky této pozice jsou přitom často terčem kritiky.

To možná už brzy nebude potřeba. Amazon se ve svém blogovém příspěvku zabývá poslední dekádou z pohledu postupující robotizace a odhaluje i něco málo z budoucnosti. Zajímavý je zejména robot Proteus, který byl navržen tak, aby se dokázal sám pohybovat po zařízeních Amazonu a zároveň převážet vozíky plné balíků. Společnost uvedla, že robot využívá „pokročilou bezpečnostní, vnímací a navigační technologii“, kterou vyvinula, aby byl schopen vykonávat svou práci, aniž by překážel lidským zaměstnancům.

Ve videu, které Amazon zveřejnil, můžete vidět, jak se Proteus pohybuje pod vozíky a převáží je na jiná místa. Při pohybu před sebou vysílá zelený paprsek, který se zastaví, pokud před něj vstoupí člověk. V prohlášení však firma dodává, že její plány nejsou takové, že by jednou byly sklady plně robotické. Mechaničtí pomocníci mají spíše zastat místa a činnosti, která jsou pro lidi moc nebezpečné. Totéž platí i o dalším robotovi Cardinal. Jedná se o je robotické rameno, které vyzvedává balíky, čte jejich štítky a poté je ukládá do příslušného vozíku pro další fázi expedičního procesu. Umělá inteligence a počítačové vidění mu umožňují správně třídit balíky. Amazon v současné době testuje prototyp, který je schopen zvedat krabice o hmotnosti až 50 kg, a očekává, že robotickou ruku nasadí do příštího roku do ostrého provozu v distribučních centrech.

Poslední technologie je schopná skenovat balíky, respektive jejich čárové kódy. V současné době to musí pracovníci dělat pomocí ručních skenerů, které by měly do budoucna vymizet. Celý proces odbavení se tak zrychlí. Systém dokáže rozpoznat balíček, který projde jeho kamerou. Ta pracuje s rychlostí 120 snímků za sekundu a je poháněna technologií počítačového vidění a strojového učení.

Vedle zvýšení bezpečnosti je i navzdory proklamacím Amazonu jeho cílem snaha snížit závislost na lidské práci. Server vox.com má k dispozici uniklou interní zprávu, podle které Amazonu dojdou lidské zdroje, a to doslova. Už během roku 2024 hrozí, že se společnosti v Severní Americe nepodaří najmout tolik zaměstnanců, kolik by potřebovala pro svůj chod.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze