Průhledné dřevo by jednou mohlo nahradit sklo

Průhledné dřevo by jednou mohlo nahradit sklo
Fotografie: usda.gov
  • Dřevo balzovníku lze snadno upravit, aby bylo průhledné
  • Takto získaný materiál předčí klasické sklo v mnoha ohledech

Jednou z možností, jak udržet v rovnováze starost o přírodu s neustálou potřebou něco vyrábět, může být využití přírodních materiálů. Namísto těžby neobnovitelných surovin postačí využít materiály, které lze vyprodukovat bez většího úsilí a stejně snadno je i recyklovat.

Objevují se tak návrhy, jak přírodními materiály nahradit nejenom plasty při výrobě elektroniky, ale jak z nich postavit celý dům. Vědci z amerického ministerstva zemědělství na usda.gov zveřejnili další dílek této skládačky – dřevo, které je průhledné, takže může nahradit sklo.

A nejde jenom o formu získávání materiálu, ale také o fakt, že samotné sklo velmi propouští teplo, což prodražuje bydlení a působí další ekologickou zátěž. Oproti tomu má celulóza mnohem lepší izolační schopnosti.

Pro vývoj průhledného skla byl použit rychle rostoucí balzovník, jehož dřevo má nízkou hustotu. Následovala okysličující lázeň, která dřevo udělá průhledným. Stav se zafixuje pomocí lázně v polyvinyl alkoholu. Mezi další výhody takto získaného průhledného dřeva je jeho vyšší odolnost proti rozbití. A i po silném nárazu má tendenci se rozštípnout a nevytvářet ostré střepy.

I když vědci popisují postup jako snadný a kompatibilní se současnými průmyslovými standardy, není prozatím jasné, jestli „dřevěné sklo“ zamíří do komerční výroby.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze