Průlomový skener EXPLORER získá kompletní sken lidského těla za pouhou půlminutu

Průlomový skener EXPLORER získá kompletní sken lidského těla za pouhou půlminutu
  • Skener bude využíván nejen ke zkoumání rakovinných onemocnění, ale i různých infekcí, imunologických a metabolických poruch a dalších nemocí
  • Hmotnost přístroje přesahuje 10 tun a během jediného dne dokáže nashromáždit 40 TB dat
  • EXPLORER je schopen zachytit nálezy již na molekulární úrovni

Úplně prvním přístrojem na světě, který dokáže kompletně naskenovat lidské tělo, se stal EXPLORER – lékařský skener s příznačným pojmenováním, který snímá tkáně pacientů 40krát rychleji než konvenční technologie PET (pozitronová emisní tomografie). Přitom poskytne kompletní sken celého těla za pouhých 20 až 30 sekund.

Průlomový skener kombinuje dohromady již zmíněnou technologii PET a počítačovou tomografii, díky čemuž je skener nejen rychlejší, ale i bezpečnější pro pacienta, který je tak vystaven mnohonásobně menší dávce radioaktivního záření. Doktoři mohou pacienta podrobit vícenásobnému vyšetření nebo podstatně snížit dávku radiace u dětských pacientů, kteří jsou náchylnější. EXPLORER je rovněž schopen zachytit nálezy již na molekulární úrovni, které zůstávají běžným skenerům skryty.

Lékaři se chystají EXPLORER využívat nejen ke zkoumání rakovinných onemocnění, ale i různých infekcí, imunologických a metabolických poruch a dalších nemocí. V zařízení se nachází téměř dva tisíce detektorů, díky kterým zabírá axiální zorné pole plochu dvou metrů. Hmotnost přístroje přesahuje 10 tun a během jediného dne dokáže nashromáždit data o velikosti 40 TB.

Simon Cherry z institutu UC Davis Health, který za přístrojem stojí, očekává brzké rozšíření EXPLORERu do celého světa. První zastávkou, kde bude průlomový objev prezentován, je setkání Radiologické společnosti v Severní Americe, které se koná již 24. listopadu v Chicagu.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze