První recenze Apple Vision Pro nejsou tak nadšené, jak by se čekalo

První recenze Apple Vision Pro nejsou tak nadšené, jak by se čekalo
Fotografie: Apple
  • Vybraní novináři dostali brýle na testováním před zahájením prodeje
  • Vedle nadšení však jejich testy odhalují i nedostatky
  • Celkový dojem je tak spíše smíšený nebo rozporuplný

I když to pro někoho mohlo být dlouhé a nesnesitelné čekání, Apple nakonec dotáhl svůj zbrusu nový kus elektroniky a vlastně celou platformu do okamžiku, kdy se dostane mezi uživatele. Tímto dnem bude druhý únor, ale ještě předtím si mohli brýle na vlastní oči vyzkoušet a otestovat zástupci vybraných médií. Názory těchto profesionálních uživatelů se v mnohém shodují – minimálně v tom, že nikdo brýle bezmezně nehájí, naopak vyzdvihuje chyby a nedostatky: od drobných detailů, až po celou koncepci.

Apple Vision Pro je nejlepší spotřebitelská náhlavní souprava, jakou kdy kdo vyrobil – a to je ten problém,“ začíná svoje vyprávění Nilay Patel pro theverge.com. Tím chce zdůraznit, že cena odpovídající v českých poměrech 100 tisícům korun bude pro většinu lidí nedostupným luxusem. Cena však podle něj odpovídá, protože jak kvalita hardwaru, co mohl člověk na hlavě kdy nosit. Chválí napojenost na ekosystém Applu, ale stěžuje si na občasnou nekonzistentnost v ovládání nebo kvalitě zobrazení. A taky si s nasazenými brýlemi „připadá osamělý“.

Scott Stein z cnet.com popisuje brýle jako „Ohromující pohled na nedokončenou budoucnost“. Líbí se mu propojení skutečného a virtuálního světa, ale kromě vysoké ceny a problémů s ovládáním také kritizuje nedostatek aplikací optimalizovaných přímo pro VisionOS a složité a drahé řešení pro ty, kteří nosí brýle.

Mark Spoonauer na tomsguide.com se krom jiného zabývá také tím, že baterie pro brýle je těžká. 350 gramů překonává většinu dnešních telefonů a pokud se chcete s brýlemi pohybovat, musíte nějak řešit její upevnění. Pokud ji totiž odložíte na stůl nebo gauč, záhy na ni zapomenete a posléze ji strhnete dolů.

Todd Haselton z cnbc.com je z brýlí opravdu nadšen a popisuje je jako revoluci ohledně práce s počítačem, která smetla všechno, co tu kdy bylo. Vzápětí ale dodává, že aby se to mohlo stát všeobecným trendem, bude muset Apple dostatečně snížit cenu. Podle něj by měla klesnout někam ke 2 000 dolarů (asi 55 tisíc korun s případnou českou daní) a teprve pak bude mít tento koncept šanci na to, aby něco změnil v širším měřítku.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze