Apple Vision Pro vykročily s podporou aplikací špatnou nohou. Jako mobilní Windows

Glosa
Apple Vision Pro vykročily s podporou aplikací špatnou nohou. Jako mobilní Windows
Fotografie: Martin Pultzner, mobilenet.cz

Už jen dny zbývají do oficiálního zahájení prodeje přelomových chytrých brýlí Apple Vision Pro. Až se přežene prvotní vlna zájmu podmíněná marketingem, začne se rozhodovat o osudu celé platformy. Ta přitom nezačala zrovna šťastně. Největší platformy pro nabízení obsahu svorně oznámily, že se nebudou obtěžovat s nabízením nativních aplikací. Proč je to zásadní problém?

Když Apple představoval svůj první nový produkt po mnoha letech, postavil tuto prezentaci hlavně kolem zábavy. Ano, psát e-mail na obří „vznášející se“ obrazovce na virtuální klávesnici vypadá jako ze sci-fi filmu, ale produktivitě to nijak nepřidá a jen málokdo by kvůli tomu vytahoval z peněženky sto tisíc korun. Naproti tomu takové sledování videií na stejné obří obrazovce, která by se fyzicky ani nevešla do místnosti, už znělo o poznání lákavěji. Když si k tomu připočtete velice snadné přecházení mezi virtuální, smíšenou a skutečnou realitou, pak můžeme na chvíli uvěřit tomu, že tohle by mohla být ona „další velká věc“.

Tato vize však těsně před zahájením prodeje dostává povážlivé trhliny. Už dříve Netflix oznámil, že se nechystá dělat nativní aplikaci pro brýle, a podle informací bloomberg.com se ke stejnému kroku rozhodli i majitelé Spotify a YouTube. To máme tři hlavní platformy pro nabízení obsahu ke konzumaci.

Toto omezení sice půjde do jisté míry obejít tím, že se k daným službám připojíte pomocí webového rozhraní, ale něco takového si můžete vyzkoušet i ve svém smartphonu. Zážitek to není nic moc a u specializovaného hardwaru se tento problém ještě prohloubí. Anebo můžete sáhnout po nabídkách konkurence, které toho ale nenabízejí tolik.

Problém jménem „app gap“

Neúčast takto velkých jmen navíc může navíc strhnout další s tím, že se rozhodnou svoje rozhodnutí odložit. Důvodů se najde hned celá řada: od drahé a nedostatkové práce programátorů, přes obyčejnou opatrnost, až po možné spory s Applem v pozadí. Letmý pohled do historie ukazuje, že takový nedostatek se může stát osudný.

Proč neuspěly mobily s Windows Mobile, ani druhý pokus s Windows Phone, ani poslední s Windows 10 Mobile, byť k tomu měly veškeré předpoklady, je složitá otázka. Svou odpověď na to má skoro každý: Bill Gates, Satya Nadella, zaměstnanci Microsoftu až po novináře a fanoušky této platformy.

Připojím proto i osobní vzpomínku z doby před deseti až patnácti lety, kdy po nástupu iPhonu najednou musela být na všechno „appka“. Obcházel jsem tehdy řadu tiskových konferencí bank, operátorů a všemožných dalších společností, které představovaly svoji zbrusu novou aplikaci. Prezentace skončila prohlášením, že ona aplikace je už nyní ke stažení pro Android a do týdne bude i pro iOS. V plénu novinářů v tu chvíli obvykle vystřelila ruka a její majitel vznesl předem známý dotaz: „A kdy budou mobilní Windows?“ Na odpovědi bylo krásně vidět, jak má která firma kvalitní PR. Ty horší bez skrupulí přiznávají, že „nemají a ani nebudou mít“. Kvalitnější tiskový mluvčí se to snažil zamluvit tím, že „monitorují dynamicky se rozvíjející se trh mobilních platforem a jsou v případě vývoje zvážit změny“, ale výsledek byl stejný.

A známe ho všichni dobře. Mobilní Windows vždy zamířila po spirále kde dnu a bylo úplně jedno, kolik Microsoft utratil třeba za nákup Nokie. Nepomohlo to. A prozatím to vypadá, že Apple a jeho brýle hned na začátku své cesty vykročili stejně nešťastným směrem.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze