Qualcomm představil Snapdragon XR1, procesor zaměřený na virtuální realitu

Qualcomm představil Snapdragon XR1, procesor zaměřený na virtuální realitu
  • Společnost Qualcomm vyvinula nový procesor pro rozšířenou a virtuální realitu
  • Podporovat bude 4K video s 60 FPS či kvalitní zvuk

Mezi mobilními zařízení patří Qualcomm do kategorie velmi známých firem. Jeho produkty využívají telefony, tablety či wearables a dojde i na virtuální či rozšířenou realitu. Aktuálně společnost představila svůj nejnovější počin Snapdragon XR1. Jde o procesor, který je speciálně určen pro rozšířenou (AR) a virtuální realitu (VR). XR1 bude podporovat 4K video s až 60 snímky za vteřinu, duální displeje i podporu grafických API Vulkan, OpenGL a OpenCL. Přítomen bude také speciální obrazový čip Spectra, který dokáže eliminovat šum pro ještě lepší obrazovou kvalitu.

Snapdragon XR1 samozřejmě plně využívá také všechny audio technologie Qualcommu. Jde například o 3D Audio Suite, Aqstic a aptX. Pro účely virtuální reality přijde vhod speciální systém Head Related Transfer Functions, který dokáže simulovat prostorový zvuk. Nezbytnou součástí jsou také systémy 3-DoF a 6-DoF (dle volby výrobce). Ty pomocí pohybových senzorů posouvají obraz ve všech osách podle vašeho pohybu.

Nový procesor XR1 nabízí stejně jako Snapdragony řady 800 možnost delegovat jednotlivé úkony na různá jádra pro vyšší výkon. Dostalo se také na speciální podprocesor s umělou inteligencí, který bude napomáhat s rozpoznáváním objektů a předpovědí jejich pozice. Novinka od Qualcommu je výrobcům dodávána s nezbytným SDK, které následně umožní například dodatečnou implementaci Bluetooth či Wi-Fi.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze