Qualcomm uvedl dva nové procesory, které se zřejmě objeví v brýlích od Samsungu

Qualcomm uvedl dva nové procesory, které se zřejmě objeví v brýlích od Samsungu
Fotografie: Qualcomm
  • Oba dva čipsety lze využít pro brýle s rozšířenou realitou
  • Snapdragon XR2 Gen2 podporuje rovněž virtuální a kombinovanou realitu

Zástupci společnosti Samsung během představení vlajkové řady Galaxy S prozradili, že v současnosti pracují také na chytrých brýlích s podporou rozšířené reality. Na nich by se měl mimo jiné přímo podílet i Google, který odhalil dva zbrusu nové čipsety určené právě pro aplikaci do chytrých brýlí. Existuje tak velmi vysoká pravděpodobnost, že právě ty budou pohánět chystané brýle od Samsungu. Procesory nesoucí označení Snapdragon XR2 Gen2 a Snapdragon AR1 Gen1 mají rozdílné scénáře použití, oba dva však stojí za pozornost.

Snapdragon XR2 Gen2

„Vlajkovým“ modelem Qualcommu v této oblasti je bezpochyby Snapdragon XR2 Gen2, který lze využít pro rozšířenou realitu, virtuální realitu, ale také MX neboli kombinovanou realitu. Tento čipset byl vyvinut ve spolupráci se společností Meta (kterou vlastní Mark Zuckerberg) a využívají jej i MX brýle Meta Quest 3. Oproti původnímu XR2 Gen1 má nový procesor nabídnout 2,5krát výkonnější GPU a osmkrát rychlejší umělou inteligenci.

Snapdragon XR2 Gen2

Tento procesor rovněž podporuje displeje s rozlišením až 3 000 × 3 000 pixelů na oko s vyššími snímkovacími frekvencemi. Důležité je rovněž zmínit, že GPU má být o 50 % energeticky méně náročnější (oproti první generaci), tudíž není vyžadováno externí bateriové úložiště jako u brýlí Apple Vision Pro.

Snapdragon XR2 Gen2 podporuje displeje s rozlišením až 3 000 × 3 000 pixelů na oko.

Pro nasazení v AR a MR podporuje čipset až 10 různých kamer a senzorů a umí se přepnout do transparentního režimu (tedy takového, kdy uživatel vidí díky kamerám své skutečné okolí) během pouhých 12 milisekund. Tato vlastnost má zajistit realističtější přechody mezi rozšířenou, virtuální a kombinovanou realitou. Zároveň umožňuje produkci tenčích, lehčích a tedy i pohodlnějších brýlí, které budou moci uživatelé nosit po delší dobu. Stejně tak neschází ani moderní konektivita, a to díky přítomnosti Wi-Fi 7 a Bluetooth 5.3.

Procesor Snapdragon XR2 Gen2 se podle Qualcommu objeví v zařízeních na začátku roku 2024, pravděpodobně i v chystaných brýlích od Samsungu.

Snapdragon AR1 Gen1

Procesor Snapdragon AR1 Gen1 cílí, na rozdíl od Snapdragon XR2 Gen2, pouze na brýle určené pro rozšířenou realitu. Podporuje až 12Mpx kamery a až osm mikrofonů. Zároveň umí automaticky ostřit, nastavit automaticky expozici, HDR, ale také využívat portrétní režim.

Snapdragon AR1 Gen 1

Maximální rozlišení na oko u tohoto čipsetu činí 1 280 × 1 280 pixelů a nechybí ani Wi-Fi 7 či schopnost překládání jazyků v reálném čase, uvádí výrobce na stránkách qualcomm.com.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze